Най-тихият град в света

Най-тихият град в света

Най-тихият град в света

Това необикновено градче е разположено в щата Западна Вирджиния и с основание може да се смята за най-тихото населено място на нашата планета. Тук няма мобилна връзка, Wi-Fi, телевизия и радио. Но причината не е изостаналост.

В Грийн Банк със закон са забрани всякакви електронни устройства и връзки, защото тук се намира най-големият радиотелескоп в света. Наречен на Робърт Бърд, той е построен, след като предишният телескоп се срутва през 1988 година и е в експлоатация от август, 2000 г. Това е най-голямата подвижна структура на Земята, построена от човек към момента

Теглото на съоръжението е около 7 600 kg или, колкото 30 статуи на Свободата, и въпреки това може да бъде насочено към произволна точка от небето с точност, превъзхождаща 1/1000 от градуса. Минималната работна дължина на вълната е 6 mm.

Основната антена е толкова голяма, че в нея може да се „впише“ футболно игрище. Приборът е настроен да приема електромагнитни вълни от далечни галактики. Огромната чиния позволява например да бъде „чут“ слабият „шепот“ на квазарите, разпръснати във Вселената.

Много често, сигналите, които долавя, са толкова слаби, че и най-малкото вмешателство в обхвата на телескопа, могат да нарушат качествения прием. На това място са забранени дори автомобилите, защото дори и искрата от запалване на двигател излъчва електромагнитни вълни. „Зоната на тишина“ на това необичайно място се простира на повече от 33 хиляди квадратни метра!

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ