Ново проучване идентифицира потенциалната причина за Алцхаймер

Ново проучване идентифицира потенциалната причина за Алцхаймер

Ново проучване идентифицира потенциалната причина за Алцхаймер

Ново повратно проучване, ръководено от учени от австралийския университет Къртин, открива потенциалния причинител на болестта на Алцхаймер. Постижението е значително и би могло да доведе до създаването на нови възможности за превенция и лечение на това опасно и смъртоносно заболяване.

Изследването е публикувано в престижното издание PLOS Biology. То е базирано на експерименти с мишки и е ръководено от  проучването проф. Джон Мано – ръководител на Изследователския институт по здравни иновации към Къртин (CHRI). Според него най-вероятната причина за Алцхаймер - най-разпространената форма на деменция в глобален мащаб - е проникването на частици, пренасящи мазнини и транспортиращи токсични протеини, от кръвта в мозъка.

„Макар и вече да знаехме, че една от отличителните характеристики на хората, живеещи с болестта на Алцхаймер, е прогресивното натрупване на отлагания от токсичните протеини бета-амилоиди в мозъка, изследователите нямаха представа откъде идват тези амилоиди, нито защо се отлагат в мозъка“, казва проф. Мамо.

„Нашето проучване показва, че тези токсични залежи от протеини, които се формират в мозъка на хората, живеещи с Алцхаймер, най-вероятно проникват в мозъка от частиците, пренасящи мазнини в кръвта, наречени липопротеини. Тази „пътека от кръвта към мозъка“ е важна, тъй като ако можем да управляваме нивата на липопротеин-амилоидите в кръвта и да попречим на изтичането им в мозъка, ще можем да създадем и потенциално нови лечения за предотвратяването на болестта на Алцхаймер и забавянето на загубата на паметта.“

Сегашното проучване надгражда предишно изследване, удостоено с награда, което показва, че бета-амилоидите се формират извън мозъка с липопротеини. Екипът на проф. Мамо тества тази повратна „пътека от кръвта към мозъка“, като създава генетично модифицирани мишки, чийто черен дроб може да произвежда единствено човешки амилоиди, които образуват липопротеини.

„Както и предполагахме, изследването показа, че лабораторните мишки, произвеждащи липопротеин-амилоиди в черния дроб, страдат от възпаление на мозъка, ускорена смърт на мозъчни клетки и загуба на памет“, казва проф. Мамо.

„Въпреки че са нужни още проучвания, тези открития показват, че излишъкът от въпросните залежи на токсични протеини в кръвта биха могли да се адресират с промяна в хранителния режим на хранене,  както и с помощта на някои лекарства, предназначени специално за липопротеиновия амилоид и съответно – да намалят риска или да забавят развитието от болестта на Алцхаймер“.

Източник: Обекти

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ