Наука и Здраве

Още търсят тайната на супермълнията с огромни заряди към Космоса

Още търсят тайната на супермълнията с огромни заряди към Космоса

Още търсят тайната на супермълнията с огромни заряди към Космоса

Обикновените гръмотевични бури могат да направят феерично светлинно шоу за зрители от Земята, но малко хора знаят, че много често най-интересното, необяснимото и още по-грандиозното се случва над облаците.

Оказва се, че по време на силни гръмотевични бури, понякога от облаците, насочени нагоре към йоносферата, удрят така наречените супер мълнии. Поради голямата надморска височина, това явление е слабо различимо от повърхността на Земята.

Освен това учените все още не знаят точно какво причинява тези явления. И едва неотдавна успяха да проучат повече или по-малко подробно изригването на най-мощната супер мълния, която хвърли в космоса енергия, еквивалентна на енергията на 60 обикновени мълнии. Изследваното събитие се е случило през 2018 г. в небето над американския щат Оклахома. За щастие, то е записано от няколко специализирани инструмента наведнъж - наземните сателитни мрежи Lightning Mapping Array, GLM (Geostationary Lightning Mapper) и GOES (Geostationary Operational Environmental Satellite). Освен това са били събрани редица висококачествени и не много качествени изображения и видеоклипове, заснети ентусиазирани изследователи и обикновени граждани.

Обединявайки всички налични данни, учените успяха да проучат всичко това в степен на детайлност. Оказа се, че този разряд е най-мощният от всички известни подобни разряди. Той пренася над 300 кулона електрически заряд. За сравнение, енергията на конвенционален разряд на мълния е средно около пет кулона.  Различни части от рекордната супер мълния излъчват различни видове радиовълни. На голяма надморска височина, от 22 до 45 километра, светкавицата излъчва много високочестотни VHF радиовълни. По-близо до повърхността на гръмотевични облаци, на надморска височина, от 15 до 20 километра, изхвърлянето излъчва основно видима светлина.

Тези факти дават на учените много данни за структурата на супер мълнията и обикновената мълния като цяло.  „Ако по време на гръмотевична буря има натрупване на отрицателен електрически заряд и има условия, които потискат възможността за разреждане към земята, тогава такива супер мълнии са единственият начин да се изхвърли излишният отрицателен потенциал от енергия“, обясняват учените. За да разгадаят мистерията на супер мълнията, учените все още трябва да регистрират редица подобни случаи, внимателно да анализират и проучат събраните данни, които може да крият отговори на всички мистерии на това явление.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ