"Парадоксът на затлъстяването"

Парадоксът на затлъстяването

"Парадоксът на затлъстяването"

Затлъстяването е бич за човечеството и заплахата от него постоянно нараства. Оказва се обаче, че да си с наднормено тегло понякога може да има и положителна страна и то именно за живота и здравето. 

При пациенти с наднормено тегло, приети в болница с инфекциозно заболяване, съществува два пъти по-голяма вероятност да оцелеят от тези, които не са с наднормено тегло. Това сочат нови данни от изследване на датски учени, ръководени от д-р Сигрид Гриболт от Катедрата по клинична епидемиология в болницата в университета в Орхус, Дания, пише The Independent .

Резултатите от изследването са били представени на Европейския конгрес по затлъстяване в Виена. Лекарите са проучили данните на повече от 35 хил. пациенти, които са били хоспитализирани за спешна медицинска или хирургична процедура между 2011 г. и 2015 г.

След изследване на смъртните случаи в рамките на 90 дни след изписването им, учените установили, че при пациенти с наднормено тегло, шансовете за оцеляване са с 40% по-високи, отколкото при пациенти с нормално тегло. При тези, които страдат от затлъстяване, шансовете са се увеличили до 50%.

Тази тенденция се запазва дори при различни съпътстващи фактори, като тютюнопушенето, скорошни промени в теглото или наличието на други заболявания.

"Може би затлъстелите пациенти имат по-големи енергийни запаси, които могат да бъдат полезни при тежки заболявания, а затлъстяването е свързано с хронично стимулиране на имунната система, което също може да бъде полезно в такива случаи", каза д-р Сигрид Гриболт.

Изследователите наричат ​​това явление "парадокс на затлъстяването", чиято същност е, че при някои заболявания хората с наднормено тегло имат по-големи шансове да оцелеят, отколкото хората с нормално тегло.

 
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ