Повече въглехидрати за по-дълъг живот

Повече въглехидрати за по-дълъг живот

Повече въглехидрати за по-дълъг живот

Въпреки популярността на високопротеиновите и палео диети, изследване показва, че с напредване на възрастта точно обратното е най-добро за нас. Нископротеиновата, високовъглехидратна диета е най-благотворна за здравето в по-късна възраст и дълголетието.

Това казва в изявление Саманта Солън-Бит, водещ автор на изследването, публикувано в научното периодично издание Cell Metabolism. В него се изяснява ролята на т.нар. фибробластен растежен фактор 21 (FGF21), наричан „извора на младостта“ - хормон, който се произвежда предимно в черния дроб.

Предишни изследвания са установили, че FGF21 играе роля в ограничаването на апетита, регулирането на метаболизма, подобряването на имунната система и удължаването на живота. В момента се използва за разработване на нови лекарства за диабет, но не е известно много за това как този хормон се задейства и отделя в тялото.

Сега учени от центъра Чърлз Пъркинс към Университета на Сидни откриха, че хранителният режим, който е богат на въглехидрати и с ниско съдържание на протеини действа най-добре за повишаване на равнището на FGF21 при лабораторни мишки.

Пълния текст прочетете на страницата на Obekti.bg.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ