Наука и Здраве

Производители подготвят ваксина срещу птичи грип за хората "за всеки случай"

Производители подготвят ваксина срещу птичи грип за хората за всеки случай

Производители подготвят ваксина срещу птичи грип за хората "за всеки случай"

Някои от водещите световни производители на противогрипни ваксини казват, че биха могли да направят стотици милиони ваксини срещу птичи грип за хора в рамките на месеци, ако нов щам на птичия грип някога прескочи разделението между видовете.

Едно настоящо огнище на птичи грип, известно като H5N1 clade 2.3.4.4b, е убило рекорден брой птици и заразени бозайници. Случаите при хора обаче остават много редки и глобалните здравни власти успокояват, че рискът от предаване между хората все още е нисък.

Ръководители на три производителя на ваксини – GSK, Moderna и CSL Seqirus, собственост на CSL Ltd, съобщиха за Ройтерс, че вече разработват или са на път да тестват проби от човешки ваксини, които по-добре съвпадат циркулиращия подтип, като предпазна мярка срещу бъдеща пандемия.

Други, като Sanofi обясниха, че са "готови" да започнат производство, ако е необходимо, със съществуващи ваксини срещу H5N1 на склад.

Освен това има натиск сред компаниите да разработят ваксина срещу птичи грип за домашни птици, пазар, потенциално много по-голям от този за хората.

По-малко успокояващо обаче е, че повечето от потенциалните дози за хора са предназначени за богати страни в дългосрочни договори за готовност, посочват световни здравни експерти и компаниите.

Плановете за пандемия на много държави гласят, че противогрипните ваксини трябва да бъдат поставени първо на най-уязвимите, докато доставките са ограничени. Но по време на COVID-19 много страни, богати на ваксини, инокулираха големи части от населението си, преди да обмислят споделяне на дози.

"Потенциално бихме могли да имаме много по-лош проблем с натрупването на ваксини и ваксиналния национализъм при избухване на грип, отколкото видяхме с COVID-19", каза д-р Ричард Хачет, главен изпълнителен директор на Коалиция за иновации в готовността за епидемии (CEPI), която помага за финансирането на изследвания на ваксини. 

Международна рамка за пандемичен грип разпределя 10% от глобалните доставки за Световната здравна организация за споделяне със страните с ниски и средни доходи. За разлика от това, СЗО търси гаранции за 20% глобално снабдяване за други видове пандемии след COVID. 

Агенцията на ООН заяви, че е подписала правно обвързващи споразумения с 14 производители за 10% от тяхната ваксина срещу пандемичен грип "както излиза от производствената линия", в комбинация от дарени дози и дози, които агенцията ще закупи на достъпна цена. Споразуменията включват шест от най-големите производители на сезонен грип, като GSK, Sanofi и CSL Seqirus, каза СЗО. 

СЗО не коментира потенциала за натрупване на ваксини при грипна пандемия, но каза, че се разработват механизми, "така че страните да могат да работят заедно, а не да се конкурират помежду си", за да отговорят на подобна криза. От организацията посочват, че са "напълно уверени", че производителите и държавите-членки ще изпълнят задълженията си. 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ