Наука и Здраве

Проучване: Жените са дискриминирани по време на бедствия

Проучване: Жените са дискриминирани по време на бедствия

Проучване: Жените са дискриминирани по време на бедствия

Неравенството между половете, както и дискриминацията на жените при бедствия се увеличава, сочат данни на доклад, изготвен от турската Платформа за равенство на жените (ЕШИК), цитиран от турски медии.

Докладът е подготвен във връзка с условията на живот на жените в зоните, засегнати силно от унищожителните земетресения на 6 февруари в Югоизточна Турция. В него са включени разкази на наблюдателки на ЕШИК от района.

В доклада пише, че жените и тийнейджърките са групите с най-висок риск от смърт и заболявания след природното бедствие поради липса на пълен достъп до адекватно здравеопазване, липса на нормална хигиена, на достатъчно храна, вода, недостатъчна възможност за образование, липса на достъп до технологии и информация.

Невъзможността на много жени да участват в обучения за реакции при бедствия и извънредни ситуации поради това, че нямат достъп до образованието и деловия живот, ги прави неспособни да се защитят в случай на бедствие, се казва още в доклада.

В него се изброяват също така спешни мерки, които трябва да бъдат взети - като създаването на денонощна гореща телефонна линия за спешни случаи, на която може да се позвъни безплатно, за да се осигури ефективна защита на жените и децата от домашно и сексуално насилие.

В текста е изтъкнато и значението на взимането на специални мерки за защита на жените и децата от трафик на хора, предаде БТА.

Посочва се също, че е необходимо да се раздадат мобилни телефони на всички жени над 18-годишна възраст, които не разполагат с такива, за да могат да използват приложението KADES - приложение за спешна помощ за жени, което насочва силите за сигурност към мястото на насилие в рамките на минути след подаване на сигнал.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ