Разработиха изкуствен интелект, който може да предсказва усложнения от COVID-19

Разработиха изкуствен интелект, който може да предсказва усложнения от COVID-19

Разработиха изкуствен интелект, който може да предсказва усложнения от COVID-19

Американски и китайски изследователи създадоха програма, базирана на изкуствен интелект за предсказване на тежките белодробни усложнения, предизвикани от новия коронавирус, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

При използването на новата разработка ще могат да бъдат лекувани приоритетно застрашените пациенти в условия, при които много здравни системи в света са претоварени.

Програмата с използването на изкуствен интелект, разработен от екипа на Меган Кофи от медицинското училище Гросман към Нюйоркския университет, открива някои съществени индикатори. Те с точност могат да предскажат дали пациентът ще развие острия респираторен дистрес синдром /ОРДС/.

Той представлява усложнение при заболяването Ковид-19, при което белите дробове се изпълват с течност и което убива около 50 процента от хората, които са го получили.

Анализът се осъществява с алгоритъм, получен от 53-ма пациенти, заболели от коронавируса и хоспитализирани в две болници в китайската провинция Уънджоу. Получените данни доказаха, че измененията на нивата на ензима аланин аминотрансфераза , на нивата на хемоглобина и наличието на болки са най-точните индикатори за последващи усложнения. Новата програма е успяла да диагностицира риска от острия респираторен дистрес синдром с 80 процента точност.

Типичните симптоми за Ковид-19, като високата температура, определено състояние на белите дробове след скенер и острата имунна реакция досега не бяха в състояние да предскажат дали пациентите, засегнати от лека форма на заболяването, ще развият ОРДС.

В същото време израелското министерство на отбраната планира да използва софтуер, който анализира данни, събирани от мобилни телефони - произведен, според израелски медии, от компанията за спайуер Ен Ес О - с цел да локализира вероятни носители на коронавируса, за да им бъдат взети проби.

Министърът на отбраната Нафтали Бенет заяви, че за "коронаметъра" ще е нужно одобрението на кабинета - което вероятно ще бъде дадено - както и становище на главния прокурор по въпроса за защитата на личната неприкосновеност, тъй като той има право да го блокира. Но ако бъде получена зелена светлина, проектът може да заработи до 48 часа.

Бенет заяви, че следеното по клетките на мобилните оператори и геолокационните данни, което в момента се използва, вече не дава нужния резултат за откриване на най-вероятните вирусоносители.

Според израелски медии системата оценява вероятността даден човек да е носител на вируса по десетобална скала.

Тя се обновява в реално време и например може да се покачи, ако някой посети хранителен магазин, където са установени вирусоносители.

Израелски медии съобщиха, че софтуерът е разработен в сътрудничество с Ен Ес О.

Ен Ес О отказа да коментира, а Бенет заяви, че няма да обявява "кой и какво, защото има и комплексни елементи в този контекст".

ФБР разследва Ен Ес О по подозрение в хакване на хора и компании на територията на САЩ и за събиране на разузнавателни сведения за правителства, както съобщи Ройтерс през януари.

През октомври приложението на Фейсбук "УотсАп" заведе дело срещу Ен Ес О след като откри доказателства, че компанията се е възползвала от слабо място в популярната програма за чат общуване, за да хакне стотици смартфони.

Бенет каза, че макар и да не е съвършен, този софтуер е най-добрата налична опция за откриване на вероятни вирусоносители.

"Изисква се само да се вземе информацията от пробите и да се свърже с проследяването по клетките на мобилните оператори, което така или иначе използваме в момента, при епидемиологичните тестове", заяви той.

Информиран източник каза, че първият продукт на Ен Ес О за граждански нужди се тества от около 15 правителства по света за употреба от здравните им регулатори.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ