Революции в денталното здраве

Революции в денталното здраве

Революции в денталното здраве

„Това, което аз съм изучавал като студент, днес не е актуално“, казва пред „Мениджър“ д-р Бранимир Кирилов, основател на Medical Dent и Dental Care Center. Той е един от водещите имплантолози и орални хирурзи в България, както и човекът, който стои зад изграждането на една от най-иновативните и успешни дентални клиники в България, специализирана от 18 години в лечението с дентални импланти – Medical Dent. Името му се свързва с изграждането, имиджа и rазвитието на българската школа по дентална имплантология и пластика.

- Д-р Кирилов, кои са „златните“ стандарти в денталната медицина днес и как ще изглежда тя в близкото бъдеще? ?

- Със сигурност ще се развият материалите, които се използват в денталната медицина. Ще се създават материали, които взаимодействат все по-добре с човешкото тяло. Те ще са в посока възстановяване на бялата част от зъба, но и в посока лечение на пародонтит, възстановяване на кост, липсващ зъб и т.н. Ще се развиват и материалите, свързани с правенето на различен тип реставрации, каквито представляват фасетите, овърлеят, короната, мостът. Другата посока, в която интензивно ще се развива денталната медицина, ще се базира на натрупването на все по-голяма база данни от научни познания и информация. Това ще доведе до окрупняване на практиките. Самостоятелните кабинети ще отстъпят място на клиниките, където специалисти от различни области предлагат комплексно лечение на едно място. Тук трябва да добавим и навлизането на нови софтуерни продукти, свързани с диагностика и планиране. В недалечното бъдеще ще бъдем свидетели и на навигирана хирургия в денталната медицина. Това взаимодействие между човека и технологиите е част от бъдещето на денталния сектор.

- Кои технологии революционизират най-бързо стоматологичните услуги?

- При всички технологии в стоматологичните услуги има огромна революция. Това, което аз съм изучавал като студент, днес не е актуално. Технологии, материали, методи, всичко е напълно различно. Единственият начин да си в крак с промените са непрестанните обучения. Макар и с повече от 27-годишна практика и преподавателска дейност зад гърба си, аз все още продължавам ежегодно да посещавам семинари и курсове по света, за да мога да съм в течение с всяка една новост в областта. 

- Реалистично ли е да очакваме, че ще дойде ден, в който ще говорим за зъбни протези в минало време?

- По-скоро да. Ако в бъдеще се извършва генетична селекция на хората, за която научната фантастика загатва многократно, то със сигурност ще има индивиди с по-здрави зъби. Освен това всяка следваща година се увеличават възможностите за профилактика и поддръжка, което може да доведе до рязък спад на заболяванията. В недалечното бъдеще стоматологията може да бъде доведена до ниво, в което сложните случаи да са изключение и фокусът да е във възстановяване на дребни дефекти в структурата на зъба като кариеси, фасети и др. Възможно е цели групи от стоматологичните услуги да отпаднат, но това ще зависи от движението на науката. Напредъкът на медицината е огромен, но ние не си даваме сметка за това. Много от контролираните заболявания днес са били равнозначни на смъртна присъда в началото на ХХ век. В този смисъл натрупването на все по-голям обем информация в медицината ще довежда до различен поглед в диагностиката и лечението на заболявания, считани за нелечими. 

- Въведохте в България концепцията „Зъби за един ден“ – какви проблеми решава тази услуга?

- Тя връща човека към нормалното социално ежедневие и комуникация. Даваме ли си сметка или не, най-важното качество на нашия животински вид е възможността да си взаимодействаме. Когато човек загуби зъбите си, той губи и възможността да комуникира, което рязко намалява възможностите му за реализация. Решаването на проблема на хора с подвижни зъби, така че до 48 часа те да имат фиксирани зъби, които не трябва да махат, е най-бързият начин за възстановяване на основната функция на човека – да бъде полезен на обществото. 

- Популяризирате и друг иновативен метод – Smile design. Какви са предимствата му?

- Иновативното в Smile design са възможностите, които дава. Вече можем да дигитализираме целия процес по лечение и да направим проект на усмивката. Освен това можем и да материализираме този проект, така че да влезе в устата на човек и той да види как би изглеждал с новите си зъби. Физическият проект дава възможност да бъде сканиран и след като бъде взет дигитален отпечатък на нашите зъби, да се сдобием с финалната мечтана усмивка изключително бързо. Дигитализирането на целия процес ускорява и улеснява решаването на случаи, които преди време са отнемали много повече време.

Елисавета Якимова. Материалът е публикуван в бр.10/23 на сп. "Мениджър", който ще откриете в дистрибуторската мрежа, както и в дигиталното приложение ZinZin

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ