Откриха резистентен към ваксина коронавирус при прилепи

Откриха резистентен към ваксина коронавирус при прилепи

Откриха резистентен към ваксина коронавирус при прилепи

Резистентен към ваксина коронавирус е открит при прилепи в Русия. Той е подобен на COVID-19 и може да инфектира хора, предаде ЮПИ, цитирана от БТА.

ХОСТА-2 (Khosta-2) е сарбековирус и принадлежи към същото семейство вируси, от което е част и SARS-CoV-2. Изолиран е в проби, взети от прилепи до националния парк в Сочи през 2020 г. Първоначално се е смятало, че не може да се пренесе върху хора. Вече обаче е ясно, че вирусът може да инфектира човешки клетки и е резистентен към съществуващите ваксини срещу COVID-19. Изследването е публикувано в изданието PLoS Pathogens. 

"Сарбековирусите като COVID-19 циркулират и извън Азия, на места като западната част на Русия. Генетично ХОСТА-2 изглежда като другите вируси от същия вид, които могат да бъдат открити навсякъде по света. Тъй като не приличат на SARS-CoV-2, никой досега не се е интересувал от тях. Сега обаче изненадата е, че могат да инфектират човешката клетка", обяснява вирусологът във Вашингтонския университет  Майкъл Летко, който е и автор на проучването.

Според Летко при ХОСТА-2 засега липсват гени, които предизвикват патогенеза при хората. Съществува обаче риск от рекомбинация с вирус като SARS-CoV-2, като тогава може да се предизвика заболяване.

Коронавирусът SARS-CoV-2 има способността "да се върне отново" в дивата природа, след като е поразявал хората. Точно там са вирусите като ХОСТА-2.

"В момента има опити да се създадат ваксини, които не защитават от нова разновидност на SARS-CoV-2, но предпазват от сарбековирусите като цяло", обяснява вирусологът Майкъл Летко. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ