Специалист по наркоманиите: Даването на смартфон на дете е като даване на грам кокаин

Специалист по наркоманиите: Даването на смартфон на дете е като даване на грам кокаин

Рискът да се развие зависимост към интернет и смартфон е значително по-висок в по-ранна възраст. Според Манди Салигари, специалист по наркоманиите, даването на смартфон на дете е като даване на грам кокаин, и показва отговорността, която носят родителите, давайки на децата си да играят с таблети и телефони - на пръв поглед нещо невинно.

Номофобията (психическа привързаност към телефоните, бел.ред.) може да се развие и на по-късна възраст, след 30 години, и това отново е свързано с начина на живот, в който неудовлетворението на потребностите от близост ни тласка към свързване, макар и нереално, с други хора в интернет. Това е по-лесно да се случва от дивана вкъщи, отколкото на реална среща. Освен това, когато получаваме текстови съобщения, мозъкът ни постоянно реагира. Включват се центровете за награда и при всяко получено известие мозъкът ни освобождава допамин, известен като хормона на щастието. Тези центрове се активират и когато се храним, правим секс, пием алкохол или приемаме наркотични вещества.

За причините, водещи до номофобия, съществуват и теории от еволюционна гледна точка, според които сме толкова зависими от мобилните си телефони, защото сме в постоянно търсене на социализация с другите, а това е привидно най-бързият и лесен начин да я осъществим.

Несъмнено новите смартфони разкриват огромни възможности - съхраняват нашите най-важни спомени и ни отварят пътя към голям избор от приложения, уеб сайтове и услуги, които позволяват лесен достъп до желаната от нас цел.

Проявата на номофобия често се свързва и с други разстройства - най-често на настроението, биполярно афективно разстройство, тревожни разстройства и др. Номофобите постепенно се изолират от другите и се оттеглят от отношенията с реалния свят. По този начин поддържат чувството на самота, което често е и първопричина за прекомерното значение, което се придава на онлайн пространството. Голям проблем са и неумението да се комуникира спонтанно лице в лице, неспособността да се свързват със собствените си емоции и да разбират емоциите на другите, което води до липса на осъзнаване и контрол на емоциите.

Изследване, проведено във Великобритания, сравнява стресовите нива, предизвикани от средни случаи на номофобия, като равни на тези при бурните сватбарски дни и пътуванията до зъболекаря, т.е. двете крайности на емоционалния регистър - от силна еуфория и щастие до висока тревожност и страх.

Разбира се, има и хора, за които смартфонът си остава само технология, която прави живота по-добър, отколкото по-лош. Когато не позволяваме смартфоните да контролират емоциите ни и да си играят с мислите ни, те могат да ни помогнат да останем свързани с другите хора, да имаме достъп до важна за нас информация и да улеснят понякога ежедневието ни.

Статистиките за различните форми на зависимост сред младите хора в модерния свят са изключително негативни. Тъкмо защото са млади, неопитни и импулсивни, хората във възрастовата група 15-34 г. са и сред най-податливите на различни зависимости - диети, алкохол, тютюнопушене, наркотици, секти, психорелигии, електронни и видеоигри, компютри, хазарт, пристрастеност към пазаруване, гледане на телевизия и дори ходене по врачки. Влияние оказват и социалната среда, психологически фактори, генетична предразположеност. Как могат да се избегнат различните зависимости и каква е превенцията за вече пристрастените? Това са едни от целите на проекта “100% ти”, в който са поканени за коментари и интервюта психолози, психиатри и лекари, които ще представят статистики, практики и личен опит за предотвратяване на зависимости, предаде “24 часа”. Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10 от Закона за хазарта за 2018 г. по договор №25-00-3/19.04.2018.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ