Учени: И мъжете страдат от следродилна депресия

Учени: И мъжете страдат от следродилна депресия

Учени: И мъжете страдат от следродилна депресия

От следородилна депресия страдат не само младите майки, но и бащите, твърдят американски специалисти от Центъра по психология на репродуктивното здраве. Те представиха изводи от свое проучване на конференцията на Американската асоциация на психолозите в Сан Франциско.

Обект на наблюдение в изследването са били 450 мъже, станали бащи наскоро. Учените установили, че 10% от тях развили типичните симптоми на следродилна депресия, а 18% получили тревожно разстройство.

Освен това, при мъжете също може да се наблюдават неразположения, подобни на тези при бременност като сутрешно гадене, киселини, стомашни спазми, промяна в апетита. А след като половинките им родят, при някои от татковците се наблюдава спад на нивата на мъжкия хормон тестостерон и увеличаване на хормона пролактин, нужен на родилките за производството на кърма.

Възможно е страдащите от следродилна депресия мъже да са много повече от установените към момента проценти, но просто да потискат проявите й, тъй като се притесняват да не ги компрометира, смятат учените. Подобно поведение обаче може да отключи впоследствие сериозни проблеми с психиката, предупреждават те.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ