Учени: Нанопластмасата успява да проникне и в корените на житни растения

Учени: Нанопластмасата успява да проникне и в корените на житни растения

Микро- и нанопластмасите в почвите се превръщат в нарастващ екологичен проблем, като вече може да се открие нанопластмаса и в корените на житните растения, съобщава австрийската информационна агенция АПА, цитирана от БТА.

Констатацията е на изследователи от Техническия университет в австрийския град Грац. Все още не е установено дали вредните частици проникват и в житните зърна, но това се проучва, казват учените.

Изследването е научен екип, ръководен от Йоханес Ратенбергер от Техническия университет в Грац. Той търси начин да наблюдава натрупването на нанопластмаса и поникването й в  растенията.

Проведени са първите лабораторни опити със зимна пшеница, като изследователите открият наличието на нанопластмаса в корените на това растение. „Намерихме значително количество,“ каза Ратенбергер, цитиран от АПА и БТА.

За първите си опити с пшеница изследователите маркират частиците от нанопластмасите с малки следи от злато. „Обвиваме малко златно ядро с тънък слой полистирол. Под електронния микроскоп това златно ядро може да бъде ясно идентифицирано,“ обясни ръководителят на проекта Ратенбергер пред АПА. 

Учените използват сканиращ и трансмисионен електронен микроскоп. С помощта на втория може да се разграничи една десетмилионна от милиметъра — тоест по-малко от разстоянието между атомите в кристалите.

„Анализите на досегашните ни лабораторни опити показват, че земеделските култури по принцип поемат нанопластмаса и можем да го докажем с нашите методи,“ обясни още физикът от Грац. „В каква степен се случва това, в кои части на растенията се натрупва нанопластмасата най-много и какви са разликите между различните видове растения, ще покаже бъдеща научна работа“, подчерта още Ратенбергер.

Научният екип от Грац вече е започнал полеви опити в рамките на изследователската мрежа ACR (Австрийско кооперативно изследване), при които житните зърна ще бъдат изследвани след жътва. В изследването ще се включат също австрийските Институт за обработка на зърното и Институт за изследване на храните. Целта е да се проучат въздействията на микро- и нанопластмасите върху качеството на зърното и брашното, както и да се изготвят конкретни препоръки, с които да се намали максимално това.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Навици за постигане на висока емоционална интелигентност
Учени от Обединеното кралство направиха рядко откритие, свързано с гъбите
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 6 до 12 октомври
Изследователи откриха микроби, които са в капан на арктическите ледове вече 40 000 години
Пореден случай: Бившият директор на руското издателство "Правда" загина след падане от прозорец
На днешната дата, 6 октомври. Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава
Мощен циклон навлиза в Гърция. У нас се чакат обилни валежи, особено по морето
Над 300 000 души са засегнати от кризата с боклука в столичните райони "Люлин" и "Красно село"