Учени определиха най-вредния подсладител

Учени определиха най-вредния подсладител

Фруктозата, която се добавя в шоколадите, бисквитите и газираните напитки, е най-вредният подсладител, установиха испански учени.

Когато се съдържа естествено в плодовете и зеленчуците, фруктозата се неутрализира. Когато бъде добавена изкуствено към други храни и напитки обаче, фруктозата увеличава риска от затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и инсулт.

Учените от университета на Барселона извършиха изследването си с плъхове с два различни видове проста захар. Те установиха, че животните получавали вода с фруктоза, напълнявали повече, от тези пили вода с глюкоза - естествената кръвна захар, пише Дейли мейл. Плъховете от първата група имали повече проблеми с метаболизма, кръвоносната система, черните им дробове се омазнили, проявили склонност към затлъстяване.

Това е поредното изследване, което установява колко вредни са газираните напитки, бисквитите, сладките и бонбоните. То показва също, че и други фактори, освен калориите, допринасят за пълнеенето.

Препоръките за здравословно хранене са възрастните да не надхвърлят 30 гр захар дневно, а децата 19-24 гр в зависимост от възрастта.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

„Гугъл“ и „Епъл“ предупреждават служители с работни визи да избягват пътувания в чужбина
САЩ задържаха още един петролен танкер край Венецуела
Ценовият индекс на храните в България продължава да расте, сочат данни на ДКСБТ
Времето: Посрещаме астрономическата зима със слънце на запад и дъжд на изток
Епизодите на „екстремно топене“ ускоряват загубата на лед в Арктика
Boeing иска отмяна на правилата за емисии, за да продаде още 35 товарни самолета 777F
КЗП състави над 30 акта за нарушения за необосновано повишаване на цените
Тактики за справяне с пасивно-агресивни хора