Учени определиха най-вредния подсладител

Учени определиха най-вредния подсладител

Фруктозата, която се добавя в шоколадите, бисквитите и газираните напитки, е най-вредният подсладител, установиха испански учени.

Когато се съдържа естествено в плодовете и зеленчуците, фруктозата се неутрализира. Когато бъде добавена изкуствено към други храни и напитки обаче, фруктозата увеличава риска от затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и инсулт.

Учените от университета на Барселона извършиха изследването си с плъхове с два различни видове проста захар. Те установиха, че животните получавали вода с фруктоза, напълнявали повече, от тези пили вода с глюкоза - естествената кръвна захар, пише Дейли мейл. Плъховете от първата група имали повече проблеми с метаболизма, кръвоносната система, черните им дробове се омазнили, проявили склонност към затлъстяване.

Това е поредното изследване, което установява колко вредни са газираните напитки, бисквитите, сладките и бонбоните. То показва също, че и други фактори, освен калориите, допринасят за пълнеенето.

Препоръките за здравословно хранене са възрастните да не надхвърлят 30 гр захар дневно, а децата 19-24 гр в зависимост от възрастта.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Никола Саркози влезе в затвора
Урок по раждаемост: Как град Пейсън в щата Юта съзаде "икономика на бебетата"?
Ретинален имплант възстановява способността за четене при хора със слепота
Дигиталното евро – новата основа на европейската финансова инфраструктура
Санае Такаичи: Новото лице на властта в Япония
Представители на банки: Поколението Z напуска сектора в търсене на предприемачески възможности
Васил Терзиев предлага актуализация на столичния бюджет
Новата икономика: AI трябва да бъде благодат за развиващите се пазари, но някои инвеститори не са убедени