Учени разработиха ядлива опаковка за хранителни продукти

Учени разработиха ядлива опаковка за хранителни продукти

Специалисти от Индия и Русия са разработили уникално ядливо фолио, подходящо за опаковане на хранителни продукти - плодове, зеленчуци, месо, риба, пише сп. "Journal of Food Engineering". 

Учените отбелязват, че разработката им е от изцяло естествени съставки и е абсолютно безвредна за човешкото тяло и околната среда.
Опаковката освен това е водоразтворима - за 24 часа се разтваря почти на 90%, предава БТА. 

Разработката е базирана на естествен полимер от водорасли - натриев алгинат, чиито молекули имат филмообразуващи свойства. Към фолиото могат да се добавят естествени антивирусни агенти - съединения на чесън, куркума, джинджифил, които ще удължат срока на годност на храната.

"За производството му не е необходимо специално оборудване, което обяснява по-ниската му себестойност", обяснява Григорий Зарянов от Катедрата по органична и биомолекулярна химия на Уралския федерален университет. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ