Учени: Сладоледът може да доведе до сърдечно-съдови проблеми
Сладоледът се радва на огромна любов и популярност както сред деца, така и сред възрастни. През горещите летни месеци консумацията му драстично нараства, но се оказва, че има огромна разлика в приготвянето на домашния и на промишления сладолед. Освен по вкусовите качества, разбира се, двете се различават и по състава си. А съставките на промишления сладолед могат да имат неблагоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, твърдят специалисти от САЩ, цитирани от Мedikforum.
В списъка на хранителните добавки, които се прибавят към сладоледа, присъстват подсладители, емулгатори, овкусители, оцветители и изкуствени мазнини. Особено опасен този "букет" от добавки може да бъде за хора с наднормено тегло и висок холестерол в кръвта, както и за такива с проблеми с бъбреците и жлъчния мехур.
Експертите съветват любителите на сладолед да се ориентират към домашното му приготвяне, като за целта се използват натурални съставки. Полезни са продуктите, съдържащи полифеноли като ядки, какао, черен шоколад. Сладоледът присъства и в редица рецепти за сладкиши и домашни десерти.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.