Учени: Сладоледът може да доведе до сърдечно-съдови проблеми

Учени: Сладоледът може да доведе до сърдечно-съдови проблеми

Сладоледът се радва на огромна любов и популярност както сред деца, така и сред възрастни. През горещите летни месеци консумацията му драстично нараства, но се оказва, че има огромна разлика в приготвянето на домашния и на промишления сладолед. Освен по вкусовите качества, разбира се, двете се различават и по състава си. А съставките на промишления сладолед могат да имат неблагоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, твърдят специалисти от САЩ, цитирани от Мedikforum.

В списъка на хранителните добавки, които се прибавят към сладоледа, присъстват подсладители, емулгатори, овкусители, оцветители и изкуствени мазнини. Особено опасен този "букет" от добавки може да бъде за хора с наднормено тегло и висок холестерол в кръвта, както и за такива с проблеми с бъбреците и жлъчния мехур.

Експертите съветват любителите на сладолед да се ориентират към домашното му приготвяне, като за целта се използват натурални съставки. Полезни са продуктите, съдържащи полифеноли като ядки, какао, черен шоколад. Сладоледът присъства и в редица рецепти за сладкиши и домашни десерти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Данъчен проблем: Шефът на Ferrari ще полага една година общественополезен труд
Имение с отстъпка: Свалят 25 млн. долара от цената на бившия дом на Рики Мартин
Световните петролни компании съкращават работни места поради ниските цени на "черното злато"
Добрите екипи са по-важни от добрите идеи
На днешната дата, 10 септември. Рождениците днес
"Хитачи" открива нов завод за железопътни вагони на стойност 100 милиона долара близо до Вашингтон
Велосипедист покорява планините в това поразително видео
Митниците продават на търг 87 килограма златни и сребърни бижута, кюлчета и монети, задържани на ГКПП "Капитан Андреево"