Ваксината против грип през 2016 е била с малък ефект
Ефектът от ваксините срещу грип е бил отчетливо ограничен през 2016 г. и те са защитили не повече от 20-30% от ваксинираните, твърдят вирусолози, цитирани от Франс прес.
Учените настояват за промяна в производството на ваксини, в което не се използват яйца.
Намаленото действие на ваксините се дължи на мутация на щама H3N2, доминиращ миналата година, поясняват изследователите, чието проучване бе публикувано в изданието на Американската академия на науките.
Ваксината за сезон 2017-2018 е подобна на миналогодишната и предвещава труден сезон, ако отново доминира вирусът H3N2, смята Скот Хенсли, преподавател в медицинския факултет в университета в Пенсилвания и водещ на проучването.
Ваксината от 2016 е била „актуализирана“, за да включи и новата версия на мутиралия протеин, но без особен успех. Повечето протеини във ваксините се пречистват чрез вируси, култивирани в кокоши яйца. Малка част се произвеждат от клетъчни култури, които се оказват по-бързи и по-гъвкави. Хенсли и екипът му констатират с опити, че мутиралият протеин на вируса H3N2 не се развива добре в културите в яйца.
За сметка на това антителата, произведени в клетъчни култури, са били по-ефикасни.
Нашите опити показват, че антигените на грипния вирус, отглеждани в системи, различни от яйца, вероятно са по-склонни да предизвикат имунен отговор, като произвеждат антитела, неутрализиращи действащия H3N2, отбелязва Хенсли. По думите му трябва да се инвестира в нови технологии, за да увеличи значително производството на ваксини срещу грип, които не зависят от яйцата.
Но междувременно всички трябва да се ваксинират срещу грип всяка година, защото дори и ограничена защита срещу вируса H3N2 е по-добра от никаква, подчертава вирусологът.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.