Витамин B12 като защита за остаряващия ум

Витамин B12 като защита за остаряващия ум

Умът на съвременния европеец остарява с много по-бързи темпове от този на неговите родители и след 2020 г. се очаква средната възраст на заболявания като болестта на Алцхаймер и деменцията сред пациентите в Европа да се снижи значително. Причината е съвременният начин на живот на стотици хиляди модерни професионалисти и "труженици на ума", които експлоатират мозъка с технически задачи ежедневно далеч повече от предшестващото поколение, работейки години наред до късно нощем, без почивни дни, у дома...

Какво може да се направи, за да се намалят вредните ефекти и да се забави остаряването на мозъка? Един от вариантите е да се приема витамин B12, посочва материал на американския вестник "Ню Йорк Таймс" с автор Джейн И. Броуди. 

„Като жена на определена възраст, която приема добре балансирано меню от всички обичайни хранителни групи, включително разумни количества животински протеини, съм склонна да пропускам съветите да приемам мултивитаминови добавки... [...]. Вярно, приемам витамин D, на базата на значителни доказателства за множеството му здравословни ползи, особено за по-възрастните хора. Но въз основа на съвети от Националната академия за медицина (на САЩ) и изследване на натрупаните изследвания, съм склонна да обмисля също приемането на витамин B12 като добавка, надявайки се да защитя остаряващия ми мозък“, посочва авторката. 

Месото, рибата, млякото, сиренето и яйцата са животниските храни, които са единствен естествен източник на витамин B12. 

Трябва да се отбележи, че способността да се абсорбира този витамин при приема на храната зависи от наличието на адекватна стомашна киселина, ензима пепсин и стомашен протеин, определян като "вътрешен фактор", който да изпусне витамина от храната, с която е свързан. Само тогава B12 може да бъде абсорбиран от тънкото черво.

И докато хората остаряват, клетките произвеждащи киселина в стомасите им започват да работят все по-трудно, което състояние се нарича атрофичен гастрит. Така че здравето на мозъка е директно свързано със състоянието на стомаха. 

Преди един век изследователи откриват, че някои хора, най-вероятно сред които била и Мери Тод Линкълн от САЩ, са имали състояние, наречено "пагубна анемия" - дефицит на червени кръвни телца, който впоследсвтвие е определен като автоимунна болест, причиняваща загуба на стомашни клетки, нужни за усвояването на B12. Г-жа Линкълн, за която било известно, че се държи еретично, била приета в крайна сметка в психиатрична болница. 

Депресия, деменция и умствени увреждания са често свързвани с дефицита на B12 и неговия партньор витамин B фолиева киселина, особено при по-възрастните хора, обяснява д-р Раджапрабхакаран Раджаретинам, психиатър в училището по медицина на университета "Уейн". Той разказва, че 66-годишна жена е била приета в болница с остра депресия, психоза и загуба на енергия и интерес към живота с едновременно много ниско съдържание в кръвта на B12. Симптомите й били почти отстранени чрез инжекции на този витамин. 

Европейски изследвания показват, че даването на B12 на хора с негов недостиг е помогнало да се защитят много области на мозъците им, увредени от болестта на Алцхаймер.

В рамките на двегодишно изследване, Оксфордският университет наблюдава 270 души над 70-годишна възраст с леки когнитивни увреждания и ниски нива на витамин B12. Д-р Хелга Рефсум - професор по хранене към Университета на Осло в Норвегия открива намаляване на церебралната атрофия при хората, лекувани с високи дози витамин B12. 

Дефицитът на този витамин може да причини когнитивни проблеми по-често, отколкото предполагаме, особено при възрастните хора, които живеят сами и не се хранят хубаво, посочва проф. Раджаретинам. Този дефицит често е наличен при веганите и вегетарианците. Лечението чрез този витамин се извършва често чрез инжекции, въпреки че симптомите, свързани с неврологични увреждания и деменция, е по-вероятно да бъдат неизменими. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ