Вредата от диетичните напитки

Вредата от диетичните напитки

Вредата от диетичните напитки

Хората, които пият диетични газирани напитки, имат не по-малки проблеми със здравето от потребителите на обикновените им варианти, показа ново проучване, цитирано от CNN. Оказва се даже, че "здравословните" питиета може да крият неподозирани рискове.

Изследователи от университета „Пърдю” разгледаха няколко десетки проучвания, направени през последните 5 години, които разучават връзката между консумирането на диетични газирани напитки и здравето. Учените публикуваха изводите си в сп. Trends in Endocrinology & Metabolism, като заявиха, че са шокирани от откритията си.

Както е известно, изкуствените подсладители в напитките утоляват глада за сладко, без при това да добавят калории. Именно в това е и проблемът,изненадващо заявиха изследователите. Псевдозахарта в диетичните напитки дразни тялото ви, като се „преструва”, че му дава истинска храна. Когато след няколко минути то обаче открие, че не получава веществата, които е очаквало, тялото се обърква и не знае как да реагира.

На психологическо ниво това означава, че когато редовните потребители на диетични напитки опитат истинска захар, тялото е „забравило” как да отдели хормона, регулиращ кръвната захар и кръвното налягане. Но това е само началото на проблемите.

Сладкият вкус кара тялото да освобождава инсулин, който снижава кръвната захар и ако тогава не приемете въглехидрати, кръвната захар пада рязко и води до вълчи глад”, обясни диетологът на Си Ен Ен д-р Мелина Джамполис. Резултатът най-често е не отслабване, а напротив – напълняване вследствие „диетичните” продукти. 

Авторите на проучването подчертават, че това важи не само за напитките, но и за всички останали храни, съдържащи изкуствени подсладители. Тези вещества, оказва се, повреждат и „центъра на наградата” в мозъка ни, като така започваме да искаме все по-сладка, солена и мазна храна, за да се почувстваме сити и доволни.

Докладът посочва още, че диетичните напитки имат стасистическа връзка и с „тримата убийци” – диабетът, сърдечно-съдовите заболявания и инсултите, които причиняват най-много смъртни случаи в световен мащаб. Завишеният риск се отнася и за потребителите, които нямат проблеми с теглото.

Прочетете пълния текста на старницата на Obekti.bg.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ