Втори неуспешен старт за новата мисия до Луната „Artemis I”

Втори неуспешен старт за новата мисия до Луната „Artemis I”

Втори неуспешен старт за новата мисия до Луната „Artemis I”

Американската космическа агенция НАСА отложи мисията си „Artemis I” към Луната за втори път в рамките на седмица, предаде Би Би Си.

Изстрелването на ракетата Space Launch System (SLS) се провали зарад изтичане на гориво при пълненето на резервоарите на ракетата. Припомняме, че първият опит в началото на седмицата се провали заради комбинация от технически проблеми и лошо време.

SLS е най-мощната ракета-носител, създавана от NASA. Голяма част от огромната тяга, на която тя е способна, идва от изгарянето на почти три млн. литра течен водород и течен кислород в четири големи двигателя. При пълненето на водородния резервоар на ракетата тази сутрин обаче се включи аларма, показваща, че има теч. Техниците не са успели да се справят с теча навреме и е било взето решение за отлагане на мисията. Засега не е определена нова дата за старт на мисията.

Целта на мощната реката е да изведе космическата капсула „Orion“ към лунната орбита – нещо, което не се е случвало от края на проекта Apollo през 1972 г.

„Artemis I“ е технологична демонстрация, така че на борда на космическата капсула няма да има екипаж, но ако мисията протече по план, „Artemis II“, който се очаква да лети през 2024 г., определено ще превозва хора.

Плановете на НАСА предвиждат капсулата „Orion” да остане в космос почти 38 дни. Очаква се в един момент тя да измине близо 64 000 км покрай Луната, което ще бъде най-голямото разстояние, преминавано в историята от превозно средство, предназначено за хора.

Продължителността на мисията от 38 дни е значително по-дълга от срока от 21 дни, които производителят на капсулата Lockheed Martin определя като максимално време, което астронавтите могат да прекарат в космическия кораб.

Но Анет Хасбрук, старши съветник по програмата „Orion” в НАСА, каза, че инженерите искат да използват тази мисия, за да тестват способностите на космическия кораб.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ