Защо стресът разболява

Защо стресът разболява

Защо стресът разболява

Известно е, че стресът причинява болести. Доскоро не се знаеше причината, но неотдавнашни изследвания я откриха: организмът губи способността си да контролира възпалителните процеси.

Учените са установили, че влиянието на психическото напрежение върху способността на организма да регулира възпалителните процеси може да доведе до развитието на редица заболявания.

„Възпалителният процес е частично регулиран от хормона кортизол. Когато той не може да изпълни задачата си, възпалението излиза от контрол”, казва проф. Шелдън Коен от университета "Карнеги Мелън". Под въздействието на продължителен стрес имунните клетки губят чувствителност към регулативното действие на кортизола. Неконтролираното възпаление на свой ред може да доведе до развитието и задълбочаването на множество заболявания.

Шелдън Коен, чиито по-ранни изследвания показват, че хората, подложени на психическо напрежение, са по-податливи на настинки, изпозлзва настинката като тестови модел за теорията си. При нея симптомите не са причинени от вируса, а от възпалителната реакция в тялото, която е част от усилията му да се справи с инфекцията.

Проведените експерименти сочат, че хората, които са били подложени на стресово интервю и след това на въздействието на вируса, са произвели повече провъзпалителни цитокини (химическите посредници, отключващи възпаления процес в организма).

Прочетете пълният текст на страницата на Obekti.bg.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ