Неспокоен 4 юли в САЩ, но мнозина виждат повод да празнуват

Неспокоен 4 юли в САЩ, но мнозина виждат повод да празнуват

Неспокоен 4 юли в САЩ, но мнозина виждат повод да празнуват

Денят на независимостта тази година настъпва в момент, в който Съединените щати се вълнуват заради изслушванията за бунта на Капитолия на 6 януари, 2021 г.,  обхванати са от смут заради решенията на Висшия съд относно абортите и оръжията и в същото време се борят да запазят общите връзки, които ги държат заедно, пишат от Асошиейтед Прес.

И все пак мнозина намират повод за празнуване – пандемията продължава да намалява и въпреки недостатъците си американската демокрация оцелява.

Милиони души ще отпразнуват днес 246-ия рожден ден на нацията и годишнината на независимостта от английското управление.

Това е ден за почивка, ходене на паради, поглъщане на бургери на барбекюта в задния двор и събиране под звездите и експлодиращи фойерверки – в много случаи за първи път от три години на фона на облекчаване на предпазните мерки срещу коронавирус.

Балтимор, например, възобновява празненствата си за Деня на независимостта след двугодишна пауза, за радост на жителите на града.

Големи и малки цветни дисплеи ще осветят нощното небе в градове от Ню Йорк до Сиатъл, Чикаго и Далас. Други обаче, особено в засегнатите от суша и горски пожари региони на Запад, ще се откажат от тях.

Финикс отново няма да има фойерверки, но не заради пандемията или опасенията за пожар, а заради проблеми с веригата за доставки.

На емоционални церемонии в цялата страна някои по-нови жители ще положат клетва за гражданство, което ще им позволи да гласуват за първи път на предстоящите междинни избори тази есен.

Но това са несигурни времена – националната психика все още е наранена заради възможната икономическа рецесия и масовите стрелби като тези, които се случиха скоро в началното училище в Тексас и супермаркета в Ню Йорк.

Социалните и политически разделения също бяха подсилени от неотдавнашните решения на Върховния съд, който отмени конституционното право на аборт и закона в Ню Йорк, който ограничава кой може да носи оръжие на обществени места.

Но за много 4 юли е и шанс да загърбят политическите различия, да празнуват единството и да си припомнят революцията, дала началото на най-дълго живялата демокрация в историята.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 23 февруари
От сутринта - залп след залп от взаимни обвинения с пиперливи метафори между Пеевски и Христо Иванов
НАП поставя под постоянен мониторинг некоректни собственици на заведения с дългове към фиска
Турският военен флот поема за 10 г. защитата от пирати и терористи в териториалните води на Сомалия
Intuitive Machines: Частна компания върна САЩ на Луната след 50-годишно прекъсване
С мъдър подход към емоциите
Моделът за изкуствен интелект на Google направи бащите-основатели на САЩ цветнокожи
Великобритания обяви нови санкции срещу Русия по повод годишнината от нахлуването на руските сили в Украйна