12 страни подкрепиха "световния пакт за информацията и демокрацията"

12 страни подкрепиха световния пакт за информацията и демокрацията

Дванадесет държавни и правителствени ръководители подкрепиха идеята за "световен пакт за информацията и демокрацията", предложен в Париж от организацията Репортери без граници в защита на свободата на печата и за борба срещу дезинформацията, предаде Франс прес.

"Има идеологическа офанзива на джихадизма, на авторитарните режими, на екстремистките движения, които се проявяват като врагове на свободата, които се стремят да контролират и цензурират, да изнасят своя модел, които подемат масирани кампании на дезинформация и се нахвърлят срещу журналистите", заяви френският президент Еманюел Макрон на Форума за мира в Париж.

В интернет социалните мрежи добавят ново пространство за свободата, "но предоставят и възможности за манипулиране на мненията в голям мащаб и за подкопаване на икономиката на медиите", посочи той, представяйки инициативата на РБГ. 

Канадският премиер Джъстин Трюдо предупреди, че има опасност от използване на "тези нови инструменти за насаждане на омраза, за подтикване към конфликт и дори война".

12-те страни, подкрепили инициативата, са Буркина Фасо, Дания, Канада, Коста Рика, Латвия, Ливан, Литва, Норвегия, Сенегал, Тунис, Франция и Швейцария.

В Тунис след революцията през 2011 г. съжителстват 85 вестника, 82 уебсайта, 40 радиа и 18 телевизии, каза туниският президент Бежи Каид Есебси. "Ние сме африканска, арабска, мюсюлманска страна. Общо взето сред тези народи не се прилагат често правилата на свободата на словото. Но в Тунис ние сме готови да зачитаме свободата на информацията, защото поставихме началото на демократичен процес", добави туниският президент, цитиран от АФП.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ