120-ти юбилей на Желязната църква в Истанбул

120-ти юбилей на Желязната църква в Истанбул

120-ти юбилей на Желязната църква в Истанбул

Българската екзархия в Истанбул днес (събота) ще бъде домакин на научна конференция, посветена на 120 годишния юбилей от създаването на уникалната българска църква Свети Стефан на брега на Златния рог.

Проявата се организира от посолството на Република България в Турция, генералното консулство в Истанбул и със съдействието на църковното настоятелство на общността на Цариградските българи.

В конференцията ще вземат участие известни учени и специалисти по въпросите на Желязната църква и на Цариградските българи като проф. Светлозар Елдъров, проф. Иван Първов, доц. Благовеста Иванова, Боряна Бужашка, а от турска страна проф. Мете Тапан, проф. Хасан Куруязъджъ, главният реставратор на Свети Стефан, архитект г-жа Фикрие Булунмаз и Христо Копано.

А един от най-добрите специалисти по тези проблеми Христо Темелски е изпратил специално изложение на конференцията.

Целта на научната дискусия е да изтъкне ролята на "Свети Стефан" в исторически план и значението му в светлината на днешния ден.

"Свети Стефан" вече 120 години е единствената православна българска желязна църква на брега на Златния рог в Истанбул. Тя е осветена на 8 септември 1898 г. (по стар стил) от Екзарх Йосиф.

120 годишният юбилей на уникалния храм съвпада с възстановяването му след мащабната реконструкция, която бе осъществена с финансовата подкрепа на турската страна (похарчени бяха около 3 млн.евро) и помощта на българската държава.

Реконструираната Желязна църква отвори отново врати за посетители на 7 януари т.г., след тържественото откриване в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

От началото на годината досега уникалната българска църква е посетена от над 50 000 души от България и от всички краища на света, държавни и правителствени ръководители, чуждестранни делегации я посещават официално и не скриват възхищението си от нея.

120 годишният юбилей на Свети Стефан ще бъде отбелязан с тържествена литургия, която ще се отслужи в неделя начело с митрополит Киприян.

В двора на църквата тържествено ще бъде открит бюст-паметник на Стефан Богориди, който дарява собствения си терен за построяването на Желязната църква.

Паметникът е построен по идея и със средства на църковното настоятелство на цариградските българи.

По думите на председателя на българското църковно настоятелство Васил Лязе, той изразява признателността и благодарността на българската общност в Истанбул към личността и делото на Стефан Богориди.

В рамките на тържествата по случай 120 годишния юбилей на Желязната църква също в събота ще бъде открита новата, четвърта поредна година на българското неделно училище Св.Св.Кирил и Методий в Истанбул, което се помещава в екзархията, "Сърцето на България в Истанбул", както я нарекоха учениците на учебното заведение, което е едно от най-младите зад граница. То е създадено по инициатива на българското генерално консулство в Истанбул и църковното настоятелство на българската общност.

Освен учениците, чийто брой през изминалите години се е увеличил двойно, функционират и курсове по български език за възрастни.

"Интересът към българския език нарасна изключително много"-казва генералният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов. "Екзархията се оказа вече тясна за тях, затова след активни разговори с настоятелството решихме да разширим базата, ще имаме нови класни стаи в българската екзархия. И може би ще преминем към следващата стъпка - да се използва и сградата на реставрирания метох за занятия по български език".

По препоръка на турския президент Делегация от Камарата на лордовете посети Св. Стефан, македонският президент и ред други държавни ръководители се възхитиха на това уникално чудо.

Много е важно връщането към историята, ето целият този процес, тържествата, както показват величината на познанието през онзи период, така и вдъхновени от тази идея да продължим да творим.

Четвърта година се стремим да разширим, да увеличим формите на преподаване. Всяка една тяхна инициатива се приема с особен интерес и от учителите, и от родителския колектив, ще увеличим формите на извъкласна работа, интереса към българския език нарасна изключително много, ще увеличим и групите на курсистите по български език. Екзархията се оказа вече тясна за тях, затова след активни разговори с настоятелството разширяваме базата, ще имаме нови класни стаи в българската екзархия. И за децата, и за курсистите, и както се очертава с един наистина много възходящ брой на желаещите да учат български език може би да се премине към следващата стъпка най-после да се използва и сградата на метоха за курсове по български език.

Интересът към България е много голям,с всеки изминат ден нараства. Туристите, които посещават България с възхищение говорят за красотите на нашата страна, за вълшебствата на минералните ни извори, курортите, така тръгва и бизнесът и хората, които имат интерес да учат български език стават все повече и повече.

Организатори са посолството на Република България начело с посланик Нейнски, българското генерално консулство и църковното настоятелство.

Подготовката започва още след откриването на Св. Стефан.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ