86 средни и големи предприятия засегнати до момента от кризата

86 средни и големи предприятия засегнати до момента от кризата

86 средни и големи предприятия засегнати до момента от кризата

86 средни и големи предприятия, в които са заети над 46 245 служители, са засегнати до този момент от кризата. Това показва проучване на КНСБ към 21 април, направено чрез регионалните структури на КНСБ в цялата страна. Общо наблюдаваните предприятия са 114, съобщават от пресцентъра на КНСБ. 

Най-много засегнати предприятия (извън ресторантьорство, хотелиерство, туризма и кафетерийната сфера) има във ВиК сектора, леката промишленост, автомобилостроенето, транспорта (предимно вътрешен), преработващата промишленост. Военната промишленост и сектор дървообработване също са засегнати. Усещат се увеличаващи се проблеми и в бюджетния сектор.

Анализът на данните показва, че в големите предприятия и бюджетните организации, в които има изградени синдикални организации, с няколко изключения, към този етап не са предприети съкращения на персонал. Това се дължи основно на непрекъснат социален диалог и възможностите, договорени чрез колективните трудови договори и показва предимствата от наличието на такива и в трудни ситуации като настоящата, казват от синдиката.

Съкращения на работници или предстоящи такива се наблюдават в 13 на сто от фирмите. В 78 на сто от предприятията работниците са в платен отпуск, а в 26 на сто - в неплатен.

Най-много засегнати работещи има в градовете Казанлък, Благоевград, Добрич, Стара Загора, Димитровград, Враца, Сливен, Габрово, Разлог, Банско, следван от Бургас, Варна и Хасково. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ