Американски самолети с хуманитарна помощ за Венецуела пристигат в Колумбия

Американски самолети с хуманитарна помощ за Венецуела пристигат в Колумбия

Американски самолети с хуманитарна помощ за Венецуела пристигат в Колумбия

Първият от няколкото американски военни транспортни самолети, носещи хуманитарна помощ за Венецуела, по искане на обявилия се за президент Хуан Гуайдо, пристигнаха в Кукута на колумбийската граница с Венецуела, предава ВВС.

"Децата гладуват и почти всяка болница във Венецуела изпитва сериозен недостиг на лекарства", твърди Гуайдо. Той казва, че кризата е достигнала регионални размери, като 3 милиона венецуелци мигрират в съседни страни в търсене на храна и лекарства. "Днес стоим на челните редици на едно от най-големите разселения на хора в историята на Латинска Америка."

Гуайдо твърди че около 600 000 доброволци от Венецуела ще пренесат помощта през границата на 23 февруари. "Ще се мобилизираме вътре и извън нашите граници", написа той в Twitter в събота, добавяйки: "Нашата борба продължава да дава резултати!"

Пунктове за събиране на помощ са открити още в Бразилия и Карибите. Тази седмица ще се проведат срещи с бразилското правителство, за да се организират подробности за складовите помещения в бразилската държава на границата с Венецуела.

Остава неясно дали помощта ще бъде допусната до Венецуела. Един автомобилен мост между Венецуела и Колумбия остава блокиран от венецуелската страна чрез струпани морски контейнери.

Президентът Мадуро нарече операцията организирано от САЩ шоу и отрича да има криза. Той твърди, че помощта е част от американския заговор за прикриване на нахлуването във Венецуела. В петък той нареди на военните да останат в повишена готовност срещу "военните планове" на САЩ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ