Аржентина оглежда България за логистичен хъб в ЕС

Аржентина оглежда България за логистичен хъб в ЕС

Аржентина оглежда България за логистичен хъб в ЕС

България е потенциална локация за избора на изграждането на втори логистичен хъб у нас от Аржентина. "Смятам, че Тракия икономическа зона е едно от подходящите места за изграждането на 5-ия хъб на държавата Аржентина. Досега такива имаме четири - в Китай, САЩ, Дубай и един в ЕС – в Амстердам", заявил посланикът на Аржентина у нас Н.Пр. Алфредо Атанасоф на среща в края на миналата седмица в зона Марица, част от Тракия икономическа зона /ТИЗ/. Дипломатът споделил пред  инж. Пламен Панчев, създател и директор на Тракия икономическа зона, колко силно е впечатлен от разработения от ТИЗ Консорциум "Въглеродно-неутрални индустриални паркове" (ВНИП) - стратегически проект за бъдещото "зелено" развитие на индустриалните зони в България.

Според зам.-министъра на външните работи тази визионерска "зелена" политика на ТИЗ ще срещне силна подкрепа в Брюксел. "Представянето и популяризирането на такива амбициозни проекти пред европейските ни партньори би ни помогнало да привличаме и повече високотехнологични, природосъобразни инвестиции в България, отбелязала от своя страна Зариц Динкова, зам.-министър на външните работи, която също е участвала в срещата.

"Постигането на нулеви емисии ще се осъществи първоначално в зоните в четири български области – Пловдив, Хасково, Бургас и Габрово, които са част от Консорциум "Въглеродно-неутрални индустриални паркове". Тракия икономическа зона вече се оформя като един от центровете на Европа за производство на електрически превозни средства", обяснил инж. Панчев. 

Според директора на "Клъстер Тракия икономическа зона" Катя Стайкова, реално ние сме сред пионерите в ЕС в изграждането на въглеродно-неутрални индустриални паркове.

Целите на консорциума "Въглеродно-неутрални индустриални паркове" са процентът на използване на "зелена" енергия /ВЕИ/ във ВНИП да се увеличи на 45% през 2025 г., да стигне 60% през 2030 г. и 100% през 2040 г. За сравнение ЕС прие в т.нар. пакет "Подготвени за цел 55" (Fit for 55) увеличаване процента на ВЕИ от 32% на 40% до 2030 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новият главен секретар на МВР: Ще предложим праг до 0,5 промила зад волана
McDonald's  вдига таксите за нови франчайз ресторанти в САЩ за първи път от близо 30 г.
Ивайло Вълчев e кандидатът за кмет на София от "Има такъв народ"
bTV със светкавична позиция след номинацията на Хемикян, въвежда още мерки за безпристрастно отразяване на изборите
Почина босът на мафиотския клан Коза Ностра Матео Денаро
Lego се отказва от производството на тухлички от рециклирана пластмаса
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 25 септември до 1 октомври
Канада се извини, след като в парламента бе почетен ветеран, воювал на страната на нацистите