Българската църква почита света Нина

Българската църква почита света Нина

Българската църква почита света Нина

На 14 януари Българската православна църква почита Света равноапостолна Нина, покровителка на Грузия, съобщава агенция Фокус.

Света Нина е родена около в Кападокия, където имало много грузински селища. Баща ѝ Завулон произхождал от знатен род, бил роднина на великомъченик Георги Победоносец и се ползвал с благоволението на император Максимиан (284-305 г.). Завулон е бил на военна служба при императора и като християнин е съдействал за освобождаването на приели християнството пленени гали.

Майката на света Нина - Сусана била сестра на Йерусалимския патриарх (според някои източници - Ювеналий).

Когато станала на 12 години, света Нина отишла в Йерусалим с родителите си. По взаимно съгласие и с благословението на Йерусалимския патриарх родителите ѝ се разделили, за да служат изцяло на Бога: баща ѝ отишъл в Йорданската пустиня, а майка ѝ била поставена за дякониса при храма на Гроба Господен. 

През целия си живот Нина била целомъдрена и благочестива. Тя успяла да установи християнска църква в Грузия и да покръсти много грузинци. Началото било трудно, защото владетелят на Грузия цар Мириан бил идолопоклонник. С огромна вяра, настойчивост и смирение, Света Нина успяла да го покръсти.

След като приела Христовата вяра, владетелят Мириан станал значима личност за православието, както Свети император Константин (чества се на 21 май). Света Нина е приемана за просветителка и Небесна покровителка на Иверия (Грузия).

Днес имен ден празнуват Нина и Нинка.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ