Българското свинско месо задоволява едва 40% от потреблението у нас

Българското свинско месо задоволява едва 40% от потреблението у нас

Почти 90% от фермите, които бяха поразени от африканската чума по свинете през 2019 г., вече работят. Производството на свинско месо обаче не е достигнало нивата от преди кризата. С българско свинско месо се задоволява 40% от потреблението. Това обясни за БНР председателят на Асоциацията на свиневъдите в България Полина Хаджистоева.

Преди пандемията от африканска чума по свинете 70% от месото на пазара е било от български производители. Сега обаче ситуацията е по-различна. 

"След пагубната 2019 г. стигнахме до 30% задоволяване на собствения пазар с българско месо. В момента е не повече от 40%", коментира Хаджистоева.

Фермите получиха европейска помощ, с която подобриха биосигурността в тях. Вирусът обаче съществува в дивата природа и в 10 области у нас още върлува заразата.

"Единственият начин за справяне със заболяването е имунизацията на свинете, тъй като при него смъртността на животните достига до 100%", посочи Хаджистоева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 22 до 28 декември
Руски високопоставен генерал бе убит в Москва с взривно устройство под автомобила му
Ход срещу премиера: Британски министър призова за присъединяване към митническия съюз на ЕС
Румен Радев: Хората, които се представят за организатори на моя партия, са измамници
Лувърът беше само началото: Нова кражба в Президентския дворец
На днешната дата, 22 декември. Имен ден празнуват Анастас и Анастасия
Съдът възстанови възнаграждение на Мъск и той стана първият с богатство над 700 милиарда долара
Западното разузнаване подозира, че Русия разработва ново оръжие, насочено към сателитите Starlink