Българското свинско месо задоволява едва 40% от потреблението у нас

Българското свинско месо задоволява едва 40% от потреблението у нас

Почти 90% от фермите, които бяха поразени от африканската чума по свинете през 2019 г., вече работят. Производството на свинско месо обаче не е достигнало нивата от преди кризата. С българско свинско месо се задоволява 40% от потреблението. Това обясни за БНР председателят на Асоциацията на свиневъдите в България Полина Хаджистоева.

Преди пандемията от африканска чума по свинете 70% от месото на пазара е било от български производители. Сега обаче ситуацията е по-различна. 

"След пагубната 2019 г. стигнахме до 30% задоволяване на собствения пазар с българско месо. В момента е не повече от 40%", коментира Хаджистоева.

Фермите получиха европейска помощ, с която подобриха биосигурността в тях. Вирусът обаче съществува в дивата природа и в 10 области у нас още върлува заразата.

"Единственият начин за справяне със заболяването е имунизацията на свинете, тъй като при него смъртността на животните достига до 100%", посочи Хаджистоева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ