Намалението на природния газ ще се определя месец за месец по формула

Намалението на природния газ ще се определя месец за месец по формула

Намалението на природния газ ще се определя месец за месец по формула

Цената на природния газ ще се определя всеки месец по формула. Това заяви в ефира на Нова телевизия енергийният министър Теменужка Петкова. Изказването й идва ден, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че цената на природния газ за България пада с 40 на сто. Това е резултатът след 7-месечни преговори между „Булгаргаз” и „Газпром”.

„Потребител сте, ако ползвате парно на газ. Това е една ситуация, в която изпадаме за първи път. По отношение на цената на топлинната енергия – тя се определя от регулатора. На база на постигната договореност между „Булгаргаз” и „Газпром” и това намаление, „Булгаргаз” ще предостави на регулатора всички свои отчетни документи. След което КЕВР ще направи цена за всеки един месец от  5 август 2019 г. до настоящия момент”, обясни Теменужка Петкова.

Според нея клиентите трябва да бъдат спокойни, защото намалението на цената при всички случаи ще се усети и от крайния потребител. И припомни дългия път, който е довел до намаляването на цената на газа.

„Всичко започна от споразумението, което ЕК подписа с „Газпром” през май 2018 г. В рамките му „Газпром” пое ангажимент да предложи на 8 държави членки на ЕС, в това число и България, да подпишат допълнително споразумение, в което ясно да бъдат оказани условията и критериите, на база на които ще се предоговаря цената на газа. Европа даде рамката и ангажираността на „Газпром” да се върви в тази посока, както и възможността на всяка една от държавите да търси т.нар.пазарни условия, по отношение на доставката на природен газ“, разказа министърът на енергетиката.

По думите й, в миналото цената на газа, която сме договаряли, е била изключително добра, но след 2018 г. започнала тенденция на покачване на тази цена.

„Това, което ние успяхме сега да направим, е да предоговорим формулата, на база на която ще се определя цената за природния газ. Това, което българите трябва да знаят, е, че до сега тази формула беше ориентирана само на база на цена на петролните деривати. Липсваше пазарният елемент в нея. Сега във формулата е включен и пазарният елемент”, поясни министър Петкова.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ