Цигарите от нелегалната фабрика в Карнобат пласирани в България и ЕС

По 2000 цигари в минута е произвеждала нелегалната фабрика в Карнобат, разкриването на която доведе до акцията във фирмите на Миню Стайков, разкриха от Специализираната прокуратура днес на специален брифинг.

Самият той и синът му Стайко са сред арестуваните при акцията в Карнобат, потвърдиха официално от Специализираната прокуратура днес. За тях, както и за още един от обще осемте арестувани, ще се иска най-тежката мярка - постоянно задържане под стража, съобщи  наблюдаващият разследването прокурор Ангел Кънев.

Двама от осемте обвинени по случая "Винпром-Карнобат" са обявени за общодържавно издирване, а на трети е издадена европейска заповед за арест, каза от своя страна ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Ненчева. Тя разкри подробности по акцията в Карнобат, до която се е стигнало след сигнал от юли тази година за фабрика за незаконно производство на цигари в района на промишлената зона на град Карнобат. Със сигурност е установено, че сградата, в която бил цехът е собственост на сина на кмета на града - Иван Димитров, който също е сред задържаните. 

"Имотът е собственост на сина на кмета на града, на дружество, което той управлява и е собственик на това дружество. Организацията на дейност на групата е изключително конспиративна. Създаден е режим на работа на въпросната фабрика по начин, по който да не се използват български граждани в производството. Установили сме, че са се използвали чужди граждани от бивши съветски републики, които да работят вътре", обясни прокурор Ангел Кънев. 

Цигарите с фалшив бандерол са били продавани в България и в страни от Европейския съюз. Проверката на място е открила цех с машини, но е нямало работници. Установени са натоварени в камион цигари на стойност над 3 милиона лева. Хванат е шофьорът и част от товарачите, но е било решено да не се ограничават с арести на ниско ниво, затова акцията е продължила. Произвеждани са били главно чуждестранни марки. "Назначени са експертизи, за да се установи конкретният вид тютюн, който се използва. Не е сигурно дали тези цигари не са доста по-вредни от въведения стандарт”, коментира прокурор Кънев.

20 дружества с легална дейност са замесени в престъпната схема, установило още разследването.

"В хода на разследването установихме, че лицата, свързани с въпросната фабрика за производство на тютюн, и тези, установени на място при нейното установяване, по един или друг начин са свързани с търговски дружества в качеството им на управители на такива или на служители в търговски взаимоотношения - шофьори, пазачи, охранители, на една верига от свързани фирми, които са управлявани, респективно контролирани, от едно от лицата, обвинено като участник в тази престъпна група. След един цялостен анализ на всички доказателства стигнахме до данни, че се извършват и данъчни престъпления", поясни Даниела Ненчева - ръководител на Специализираната прокуратура. 

Установени и потоци от пари с неясен произход, което сочи за извършване на нелегална дейност. „Тези пари се влагат в легалната икономика чрез различните връзки между фирмите”, допълни Начева.

От бюджета на две от фирмите са спестени 1,6 млн. лв. от данъци, установи още спецпрокуратурата.

До момента са заложени 40 данъчни ревизии на различни дружества, претърсени са 38 адреса. Открити са и печати на кухи фирми, сред които и една банка, която оперира на територията на страната ни. Печатът на банката е открит в дома на счетоводител на една от фирмите, който пред разследващите заявил, че не е експерт и нищо не разбира от счетоводство. Мъжът е със средно образование.

Към този момент са възложени данъчни ревизии на над 40 фирми, уточни наблюдаващият разследването прокурор Ангел Кънев.

Претърсени са 38 адреса на различни дружества, събрани са конкретни факти, които насочват към високото ниво на тази организирана престъпна група.

От МВР разпространиха и видеокадри от операцията в нелегалната фабрика за цигари:

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ