България

Политика

|

Общество

|

Доц. Кунчев: Нарастването на заразените с Covid-19 ще продължи

Доц. Кунчев: Нарастването на заразените с Covid-19 ще продължи

Няма изненада. Това, което се случваше преди 2-3 седмици в Западна Европа, вече залива източната част. Средната заболеваемост в Европа е над 2000-3000 над 100 000, тепърва в следващите седмици ще продължи нарастването в броя на случаите. Това прогнозира в ефира на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

"Много хора се чудят защо в новия план сме дали ударение на заеманите интензивни легла. Първо, отчитаме различната характеристика на "Омикрон", който би следвало да преминава по-леко и да се заемат по-малко интензивни легла. У нас обаче, голям брой от населението са неваксинирани. Сами виждате, че всеки ден не по-малко от 90% в интензивните отделения са неимунизирани, така че ние имаме един термин - горивен материал за епидемията", обясни доц. Кунчев.

По думите му, едно от най-неприятните качества на "Омикрон" е, че успя частично да заобиколи имунитетът от ваксините. "Процентът падна значително 50-60-70%, ако обаче имаше и бустерна доза, вече защитата е 70-80%, което не е никак малко", допълни доц. Кунчев.

СЗО счита, че докато не се осигурят достатъчно ваксини за бедните страни, не би следвало богатите да си правят трета-четвърта бустерна доза - така здравният инспектор коментира информацията за недостатъчна надеждност на бустерната доза ваксина.

Според доц. Кунчев, е вероятно с варианта "Омикрон" да се сложи край на пандемията. "Омикрон" ще привикне към нашия организъм и ще стане заболяване, с което ще се срещаме всяка година. Надяваме се, че след летния сезон той ще влезе в едно русло, в което дали ще се заразиш не е толкова важно", добави той. 

Доц. Кунчев коментира и въпроса за колективния имунитет: "Достигаме колективен имунитет спрямо вариантите или щамовете, които сме срещали. Имунитетът винаги е спрямо конкретен щам, а не по принцип".

Относно ваксините за деца, Кунчев обясни, че е имало интерес в самото начало, процесът и сега върви в големите градове. "Има налични от трите ваксини, налични са във всеки един имунизационен пункт. Почти никъде в Европа не се практикува да има избор на ваксини. Вероятно ще успеем да внесем и "Новавакс", очаква се одобрението на още една ваксина, с която вероятно ще се разполага след първото тримесечие на годината", подчерта доц. Кунчев. 

За тестовете за ученици, той обясни, че слюнчените тестове не са най-чувствителните, но са най-леките за приложение и са най-подходящи за скрининг, какъвто се търси в училищата. Относно онлайн обучението, здравният инспектор прогнозира, че най-вероятно на места това ще се наложи. Посочи като пример областите Благоевград, Бургас, София-област, Перник. "Колегите в областните щабове имат пълната свобода да го обсъдят и да се вземе най-правилното решение", допълни Кунчев.

"Ритаме срещу "зеления сертификат", който сме го разширили безкрайно - и за антитела, и за преболедуване, където никъде го няма. Обвиняват ни за неща, които не са въведени", заяви здравният инспектор по темата за недоволството и протестите за отпадане на "зеления сертификат".

"До края на февруари надали ще се промени срокът на сертификатите. Но в цяла Европа се променя, така че рано или късно, неминуемо и ние ще минем към това, ще изравним", уточни още доц. Кунчев. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ