Доц. Кунчев: Притеснява ни какво ще се случи с COVID-19 наесен

Доц. Кунчев: Притеснява ни какво ще се случи с COVID-19 наесен

Доц. Кунчев: Притеснява ни какво ще се случи с COVID-19 наесен

Притеснява ни какво ще се случи с COVID-19 наесен. Това заяви в ефира на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обаче подчерта, че е оптимист по отношение на лятото.

"Вероятно в следващите 2-3 месеца ситуацията ще бъде добра, освен, ако не възникне някой съвсем нов вариант или щам, който да има различни качества, но през лятото това е малко вероятно", посочи той.

Според него е добре да бъде направен анализ на смъртността в страната. "Много хора загинаха и това е стрес не само за България, но и за целия свят. Никакъв терористичен акт не може да върне развитието на света с 10 години назад, но този вирус го направи. Ако имаме време до следващия, защото неминуемо такъв ще дойде, а учените са категорични, че такива вируси ще идват, колкото сме повече подготвени, толкова по-добре. Лично аз смятам, че основната причина за високата смъртност е състоянието на нашата нация – възрастова структура, какви заболявания имат хората над 65 години, а ако видим статистиката за затлъстяване и инфаркти, ние пак сме на първите места. Няма как на този фон да е различна смъртността", допълни той.

"Заповедта не е излязла, продължават споровете кое и как да бъде. При ниските стойности на заболяването смятаме, че е приемлив рискът хора, които са имунизирани в малки колективи, например във фитнеси, да не носят маски. За градския транспорт и големите обекти няма да отпадне. Надяваме се вирусът да се самоограничава", допълни доц. Ангел Кунчев.

Той добави, че ситуацията в Европа е чудесна, но не и в Азия. Индийският е най-разпространеният щам, в Индия са регистрирани 100 хиляди случаи само за ден. "Нещата не са приключили и сме много внимателни. Не е уставен индийският щам в страната ни. Следим как върви неговото разпространение в Европа. Вчера Индия публикува, че имат само 100 000 нови случаи. Този щам е налице и 100 000 случая са си много, за където и да става въпрос. Реалните случаи може да са около 10 пъти повече", допълни доц. Ангел Кунчев.

"Нещата не са приключили. Тезата как някой плаши е неприемлив. Вирусът върна развитието на света 10 години назад. Учените са категорични, че ще възникват още такива вируси. В момента ситуацията в страната е под контрол, пътят към нормалния живот е имунизацията. Основната причина за високата смъртност е ситуацията с нашата нация", заяви доц. Ангел Кунчев.

Според него ваксинирането върви добре, правят се между 20 и 25 хиляди имунизации дневно, което обаче не е достатъчно като темп, за да сме спокойни наесен. "Ако работим с този темп, излишък от ваксини ще има. България е започнала процедури за дарение за определени количества, но тези ваксини са предназначени за нашите хора, за да направим така, че на есен да не пълним болниците и да не даваме жертви. Ваксината ще си остане незадължителна, но е изключително важно да достигнем тези проценти на покритие, защото иначе ще си платим по-късно. Все още не се унищожават много дози. Колегите много добре планират отварянето на флакони. Използваемостта към момента е много добра“, каза още той.

По думите му, отпадането на маските на закрито няма да важи там, където има струпване на хора, няма да важи за всички обществени места. Носенето на маските на закрито, според доц. Ангел Кунчев, може да отпадне например за фризьорските салони. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ