Гласуваме пробно с машини в три района на София в неделя

Гласуваме пробно с машини в три района на София в неделя

Гласуваме пробно с машини в три района на София в неделя

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще проведе експериментално гласуване с машини в три района на София в неделя, 6 юни. Инициативата дава възможност на гражданите на столицата да пробват как се гласува с машини повече от месец преди официалния вот. Гласуването е анонимно и в него не се предвижда избирането на реални партии и коалиции.

Тестовото гласуване ще се проведе на следните три адреса:

  • от 10:00 до 13:00 часа в 22-ро СЕУ „Георги С. Раковски“, на адрес бул. „Витоша“ № 134, район „Триадица“; 
  • от 11.00-14.00 часа в 143-то основно училище „Георги Бенковски“, на адрес ул. „Тодорини кукли“ № 9, район „Подуене“; 
  • от 12.00-14.00 часа в 37-мо СУ „Райна Княгиня“, с адрес ж.к. Люлин 10, ул. „Луи Пастьор“ № 1. 

Припомняме, че проведените до момента пробни гласувания с машини показаха, че жените гласуват значително по-бързо от мъжете. Дамите успяват да подадат своя глас на машина средно за 1 минута и една секунда, докато мъжете за 1 минута и 20 секунди.

54 секунди са нужни на хората, които вече имат опит с машините от 4 април, а тези, които нямат такъв им отнема средно за 1 минута и 13 секунди, за да попълнят бюлетината си. Хората над 70 години, например, са гласували за 1 минута и 33 секунди.  

"Изключително важна е разяснителната кампания. Фигурата на човека, който ще има проблем с машината, е човек над 70 години с по-ниско образование и живеещ на село", съобщи на пресконференция в четвъртък говорителят на ЦИК Цветозар Томов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ