България

Политика

|

Общество

|

Експерти: В България се разхищават над 670 000 тона храна годишно

Експерти: В България се разхищават над 670 000 тона храна годишно

За една година в България се разхищават над 670 000 тона храна. Ако приемем условно, че успяваме да спасим половината от нея, тя би била достатъчна за една календарна година да се хранят всички българи под прага на бедност. Броят на тези българи е над 1,5 млн. души. Те може да получават минимум две порции храна на ден. Това каза в интервю за „Фокус“ Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка. 

„Хранителната банка е организация, която се занимава със спасяване на храна. Това означава, че получаваме безвъзмездно храни, които са с кратък срок на годност, но все още напълно годни и безопасни. Преразпределяме ги през мрежа от наши партньорски организации“, обясни тя.

„С всяка една от нашите партньорски организации и храната, която безвъзмездно предоставяме спестява годишен бюджет от порядъка средно на 19-20 хил. лева“, допълни Цанка Миланова. Тя поясни, че за първите два месеца на кампания под надслов „Стани един от нас. Дари надежда!“ са събрани около 9000 лева, а дарители са станали почти 1000 човека.

„На този етап планираме да измине още един 3-месечен цикъл на кампанията. Това е технологичният цикъл на DMS номера, който ползваме. Така че до края на месец май кампанията ще бъде активна“, каза още директорът на хранителната банка. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ