Фейсбук прие да си плати заради скандала с компанията "Кеймбридж аналитика"

Фейсбук прие да си плати заради скандала с компанията Кеймбридж аналитика

Фейсбук прие да си плати заради скандала с компанията "Кеймбридж аналитика"

Най-голямата онлайн социална мрежа в света, Фейсбук, се съгласи да плати глоба от 500 000 лири (643 000 долара) по дело, свързано със скандала с компанията Кембридж Аналитика (Cambridge Analytica), като обаче не призна никаква наказателна отговорност по случая, предаде Асошиейтед прес.
Глобата беше определена от британския независим регулаторен орган, който следи да не се накърнява общественият интерес при разпространяването на информация. Той стигна до извода, че социалната мрежа е използвала лична информация на потребители по нечестен начин, като я е разкрила и е дала достъп до нея на разработчици на онлайн приложения, без да е налице информирано съгласие на потребителите, съобщава БТА.
Фейсбук подчерта, че британската служба по информация не е открила, че данните наистина са били прехвърлени на Кембридж Аналитика, сред чиито клиенти през 2016 г. е бил и Доналд Тръмп по време на кампанията си за президентските избори в САЩ.
Юрисконсултът на Фейсбук Хари Кинмонт каза, че компанията е "направила големи промени" в платформата след този случай и "значително ограничава информацията, до която разработчиците на приложения биха имали достъп"

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ