Гърците искат намаляване на данъците, а не помощи

Гърците искат намаляване на данъците, а не помощи

Гърците искат намаляване на данъците, а не помощи

Гърците бият тревога за прекомерно високите данъци, наложени им в замяна на отпусканите на страната заеми, и не желаят пари от бюджетния излишък да бъдат раздавани под формата на социални помощи, за да могат да бъдат привличани избиратели, съобщи в. "Прото тема".

Проучване, направено специално за изданието, показва, че повечето от гърците - 65 на сто искат намаляване на данъците, а 67 на сто се противопоставят на намерението на правителството да раздаде социални помощи от бюджетния излишък за тази година, който се изчислява на 800 млн. евро. 80 на сто пък казват "да" на ученическите манифестации, тема, по която публичният дебат дали да има или да няма такива прояви показа разединение в обществото. Против такива манифестации се обявиха членове на правителството и кметове.

Вестникът припомня, че въпросната анкета с негативни настроения се появява, след като преди дни премиерът Алексис Ципрас обяви, че страната му излиза от дългогодишната криза.

Всеки втори, участвал в допитването (50,7 на сто), е убеден, че икономическите показатели на Гърция ще са отрицателни. Над 32 на сто от анкетираните преценяват, че ситуацията в Гърция няма да се промени и че само 16,6 на сто вярват, че нещата ще тръгнат към по-добро. 30,5 на сто от тези, които изказват такава убеденост са гласували за партията СИРИЗА.

В същото време 55 на сто от гърците се застъпват за модернизация на изтребителите Ф-16.

Друго проучване сочи, че ако сега има избори, в Гърция консерваторите от Нова демокрация ще ги спечелят с разлика от 11,9 на сто пред левицата СИРИЗА, за която се смята, че ще получи 16 на сто от гласовете. Въпреки това обаче остава открит въпросът за това дали Нова демокрация ще е в състояние при тези или подобни резултати да състави самостоятелно правителство или отново ще се търси някаква коалиция.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ