Хранителните отпадъци в света може да се увеличат с една трета до 2030 г.

Хранителните отпадъци в света може да се увеличат с една трета до 2030 г.

Хранителните отпадъци в света може да се увеличат с една трета до 2030 г.

Хранителните отпадъци в света може да се увеличат с близо една трета до 2030 г., когато ще бъдат изхвърлени над 2 милиарда тона храни. Това предупреждават експерти от консултантската фирма Boston Consulting Group, посочвайки опасността от "невъобразима" криза, подхранвана от бума на световното население и промените в навиците на развиващите се страни, информира Ройтерс.

ООН постави за цел загубите и изхвърлянето на храни да бъдат намалени наполовина до 2030 г. Според изследването обаче, ако сегашната тенденция продължи, изхвърляните храни ще се увеличат до 2,1 милиарда тона годишно, на стойност от 1,5 трилиона долара.

"Наблюдаваме истинска криза на глобално равнище", посочва един от авторите на доклада.

Количествата отпадъци ще бъдат огромни, социалните, икономически и екологични последици - сериозни, ако не променим траекторията. Когато се борим със загубите и изхвърлянето на храни, се борим и с глада, бедността и глобалното затопляне, подчертава той.

Близо една трета от храната в света се бракува или изхвърля всяка година. В момента изхвърляме 1,6 милиарда тона храна годишно, на стойност около 1,2 трилиона долара, предаде БТА.

Голяма част от прогнозираното увеличаване на показателя се дължи на нарастването на световното население.

Битовите отпадъци ще се увеличат в развиващите се страни, тъй като потребителите там ще разполагат с по-големи доходи, се посочва в доклада.

Експертите набелязват пет ключови промени, които биха могли да спестят близо 700 млрд. долара от бракувани храни. Те включват по-добра осведоменост на потребителите, по-строги регулации и по-ефективни вериги за доставки, както и сътрудничество по веригата за производство на храни.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ