Аерочиталня се появи в Силистра

Аерочиталня се появи в Силистра

Млади доброволци реновираха изцяло запустяло пространството в Силистра чрез метода placemaking, като го превърнаха в място за отдих, аерочиталня, изложба на самолети, спортни кътове и редица други.

Това се случи в рамките на проект „The Spot/ _Място – Доброволчество с въздействие” на сдружение „BG Бъди Активен”. Идеята се реализира за втори път в България и използва подхода placemaking,  вдъхновяващ хората колективно да преосмислят и преоткрият публичните пространства като средище на всяка общност.

На петдесетина метра от мястото, където се събират водната и сухоземната ни граница с Румъния, през 80-те години е поставен изразходвал ресурсите си пътнически самолет Ту-134. Години наред самолетът представлява атракция за силистренските деца. Постепенно обаче интересът към летателната машина и мястото около нея замира. След двуседмичен труд, откриването се превърна в празник за квартала и за цяла Силистра, а самолетът  - в аерочиталня. 

Гражданската инициативата за създаване на „Самолета _Място“ е реализирана за три месеца с изцяло доброволен труд и с подкрепата на различни партньори, фирми и институции от Силистра.

Вижте резултата

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ