Кабинетът и синдикатите се разбраха за заплатите на медицинските сестри

Кабинетът и синдикатите се разбраха за заплатите на медицинските сестри

Кабинетът и синдикатите се разбраха за заплатите на медицинските сестри

Кабинетът и синдикатите успяха да постигнат консенсус относно заплатите на медицинските сестри. Разработен е механизъм, чрез който ще бъдат осигурени 9 милиона лева за здравните работници, чието възнаграждение не е достигнало 900 лв. Това стана ясно след срещата между президента на КНСБ Пламен Димитров, премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. 

Решението за увеличаване на заплатите идва след едноседмични протести на медицинските сестри пред Министерски съвет. Преди дни пет от протестиращите успяха да влязат на заседание на ресорната комисия и се барикадираха там, отказвайки да напуснат сградата, докато исканията им за здравна реформа не бъдат изпълнени, а именно - увеличение на стартово заплащане от две минимални заплати и  задължителен колективен трудов договор.

„Подготвят се допълващи стандарти за малките общини, където няма съответният брой деца за детските градини и детските ясли, с идеята стандартът да бъде коригиран. Това ще направи възможно през този механизъм да стигнат около 9 млн.лв. до всички медицински специалисти, работещи в училищното и детското здравеопазване, чиито заплати не са стигнали 900 лв. съгласно отрасловия колективен трудов договор“, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той увери, че това ще стане в следващите няколко дни и допълни, че заедно с финансовия и здравния министър, ще подготвят за всяка община допълващи стандарти.

„По подобен начин изглежда и допълнителният стандарт, който трябва да бъде разписан за здравните кабинети, съобразно броя на здравните кабинети в училищата и детските градини. В тази връзка ще се подготвят и промени в наредбата, която определя на колко деца в едно училище и детска градина, се полага здравен специалист. Сега, например, за да се отвори здравен кабинет в училище трябва там да се обучават 800 деца. Тази цифра, ако е била актуална преди години, вече не е“, категоричен е Пламен Димитров.

Очаква се Министерският съвет да внесе спешно свое предложение в Националния съвет за тристранно сътрудничество за промяна в наредбата за структурата и организацията на работната заплата в частта за доплащането на нощния труд - с предложението то да бъде функция от размера на минималната работна заплата.

„Целта е да не се налага всяка година предоговарянето на този размер“, коментира президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. 

„Засега е договорено заплащането за нощен труд да е 0,15% от минималната заплата (610 лв. в момента), което е около 91 стотинки на час. В момента за нощен труд се плащат 25 ст. на час. Увеличението ще е над 3 пъти“, изчисли социалният министър Деница Сачева. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ