Кацаров: Ситуацията е много сериозна, но няма място за паника

Кацаров: Ситуацията е много сериозна, но няма място за паника

Кацаров: Ситуацията е много сериозна, но няма място за паника

Ситуацията е много сериозна, но няма място за паника. Здравната система е много добре организирана. Към този момент медиците се справят много добре със ситуацията, но това не означава, че тя не е напрегната. Следи много добре развитието на ситуацията. Това заяви в ефира на Нова телевизия здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Той добави, че властите продължават да разкриват легла за COVID болни, за да посрещнат нуждите на пациентите. Опитва се и внос на нов продукт за лечение на коронавирус, който не е разрешен за употреба в ЕС. 

Относно допълнителните мерки, които здравните власти се зарекоха да обявят в петък, Кацаров поясни, че най-вероятно ще влязат в сила до няколко дни. "Мерките не са решения, които аз взимам еднолично. Аз се доверявам на експертите. Ние споделяме и съгласуваме прилагането на мерките със засегнатите страни. Преди да предложим нови такива, те също ще бъдат обсъдени. Посоката, която голяма част от Европа е избрала е използването на Зелен сертификат за присъствие на публични места", обясни здравният министър. 

По думите му, високата смъртност у нас се дължи на няколко фактора. "Лошото състояние на здравната ни система, лошото й управление и нивото на ваксинация сред населението. Ниският процент на ваксинация е разликата в смъртността с редица страни с по-голямо население. Сравнена с предишните вълни у нас, смъртността е много по-ниска сега", посочи Кацаров.

Вълната премина малко по-рано в страните от Западна Европа, коментира той. "Смъртността е много висока, но ние бяхме на първо място в света по обща смъртност и преди COVID-19. Смъртността от COVID-19 следва броя на заразени лица с около 2-3 седмици. Този вирус ще отмине, но ние ще сме изправени пред предизвикателство, с което не можем да се разминем – лошото състояние на нашата здравна система", коментира той.

Здравният министър заяви, че са се създали много тежки негативни нагласи срещу ваксините, които е трудно да бъдат променени. "Ваксинирането е доброволен акт. Тезата, че хората не са информирани не е вярна. Няма човек, който да не е запознат с всички препарати. Балансът е много деликатен. От едната страна са препълнените болници, а от другата затворените бизнеси. Ако хората продължават да не се ваксинират цената, която ще платим са по-твърдите мерки", каза Кацаров. Според него ваксинацията не е задача на здравното министерство, а отговорност на обществото. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ