Какви са мерките у нас в областите с и без потвърдени случаи на коронавирус?

Какви са мерките у нас в областите с и без потвърдени случаи на коронавирус?

Какви са мерките у нас в областите с и без потвърдени случаи на коронавирус?

Началникът на Националния оперативен кризисен щаб ген.-майор Венцислав Муртафчийски обяви окончателните мерки, които ще се прилагат в областите с и без потвърдени случаи на коронавирус у нас. Въпросните мерки бяха обсъдени на извънредно заседание на Съвета по сигурността в сряда.

Училищата, детските градини и яслите няма да бъдат затваряни, но ще продължат да работят при много стриктни мерки за спазване на хигиената. Трябва да се извършва дезинфекция поне по три пъти на ден, да се проветрява редовно, а в началото на всеки ден преподавателите да напомнят на децата за мерките за лична хигиена. Това обяви ръководителят на Националния щаб за COVID-19 проф. Венцислав Мутафчйски.

При провеждане на културни и спортни прояви на закрито ще се ограничи присъствието на до 250 човека, като се осигури минимално разстояние между присъстващите от един метър или по едно седящо място между хората.

Учениците, децата и персоналът в детските заведения, които проявяват грипоподобна симптоматика, ще бъдат освобождавани и насочвани за консултация с личен лекар. В ръцете на местната власт ще бъде вземането на по-строги мерки при необходимост.

В области с потвърдени случаи на болни от коронавирус

Отменянето на учебни занятия в учебни заведения и посещенията в детски градини и ясли ще се прилага в конкретни заведения, съобразени с констатирани случаи на коронавирус. При констатиране на случай на коронавирус ще се преустановят занятията и посещенията за 14-дневен срок, като решаваща роля ще имат районните здравни инспекции.

„Всички европейски лидери признават, че няма правилните решения все още, няма правилните препоръки, всичко е въпрос на търсене. Експертите се опират на предишни опити с предишни епидемии с коронавирусни инфекции. Трябва да опазим рисковите си групи“, посочи проф. Мутафчйски.

В областите с коронавирус си забраняват всякакви зелени и бели училища, спират се и научните конгреси. Забранява се посещението на външни лица в домове за социални услуги, за възрастни хора и за деца. Спират се и всички спортни мероприятия. Препоръчва се и ограничаване на движенията само по семейни и работни причини.

„Трябва да се спрат излишните ходения наляво и надясно“, категоричен беше проф. Мутафчийски. 

При международни спортни събития гостуващите отбори от рискови страни трябва да минат 14-дневна изолация на територията на България. На спортните събития на закрито се допускат до 250 души публика. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ