Какво месо предпочита да яде българинът

Какво месо предпочита да яде българинът

Какво месо предпочита да яде българинът

Най-търсеното от домакинствата у нас месо е било бялото (птиче), следвано от каймата и свинското. Драстично е намаляла консумацията на говеждо месо, което е и сред скъпите меса в пазара на България, сочат данни на европейската статистическа служба „Евростат” за производството и потреблението на месо в Евросъюза през 2015 г.

Като цяло консумацията на месо у нас през 2015 г. е била около 32-35 кг на лице от домакинството, като очакванията са през 2020 г. консумацията на месо да надхвърли 40 кг на лице от домакинството.

Очаква се също общото производство на месо у нас през 2020 г. да се увеличи до 300-350 хиляди тона.

България е със сравнително скромен дял в производството и пазара на червено и бяло месо в страните на ЕС.

През 2015 г. в страната ни е имало около 600 хиляди глави едър рогат добитък /млечни крави, крави за месо и телета/, около 600 хиляди броя свине, около 1,3 млн. броя овце и около 65 млн. броя птици, отчита Евростат.

За същия период у нас са били произведени над 102 хиляди тона птиче /бяло/ месо, около 90 хиляди тона свинско и друго червено месо, както и около 5 хиляди тона говеждо месо.

Средните продажни цени на едро на различните видове месо у нас през 2015 г. са били както следва: телешко месо - 130 евро за 100 кг живо тегло, свинско месо - 99 евро/100 кг, овче месо - 147 евро /100 кг и пилешко месо - 103 евро/100 кг, сочат данните на Евростат. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ