Конфискуваха произведения на изкуството на Банкси поради спор за права

Конфискуваха произведения на изкуството на Банкси поради спор за права

Произведения на изкуството на уличния художник Банкси, са били конфискувани от белгийските власти, заради спор относно правата върху изложбата, съобщава The Guardian.

Около 58 картини, на стойност милиони евро, бяха изложени в празен супермаркет в Брюксел. Изложбата, под надслов "Banksy unauthorized" (буквално "неупълномощен") бе закрита от съдебни изпълнители след възникнал спор за собствеността върху произведенията.

След около пет часа внимателно пренасяне на парчетата, в това число и версията на известния стенопис "Момиче с балон", в четвъртък през нощта творбите бяха пренесени на неизвестно място, където те ще останат под охрана, до решаването на спора в съда през януари.

Бившият мениджър на Банкси, Стив Лазаридис е организирал своеобразно турне на изложбата в различни европейски градове, без всъщност да има реално разрешение за това от самия автор. Властите в Белгия обаче реагират бързо, конфискувайки всички картини, което изненадва белгийските организатори Strokar. Според адвоката на белгийските изложители, Станислав Ескенази, те не са имали никаква представа, че има неуредени въпроси между Лазаридис, който им предоставя картините и техния автор. Банкси не е давал съгласие и за заглавието на изложбата.

Белгийският съд трябва да вземе решение по въпроса през следващите няколко месеца.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ