КТ „Подкрепа“ иска компенсации за работници в неплатен отпуск

КТ „Подкрепа“ иска компенсации за работници в неплатен отпуск

КТ „Подкрепа“ иска компенсации за работници в неплатен отпуск

Федерациите в леката промишленост, химията, металургията и енергетиката от КТ „Подкрепа“ настояват за компенсации за работниците в предприятията, засегнати от кризата с коронавируса, които са в неплатен отпуск. В писмо до министрите на финансите и социалната политика Владислав Горанов и Деница Сачева те предлагат тези компенсации да се изчисляват пропорционално на дните в неплатен отпуск на база минималната работна заплата.

Синдикалистите предлагат от фонд „Безработица“ на ДОО да се изплащат компенсации и на работещите на непълно работно време, които да допълват възнагражденията им в кризата. Предложението е, ако заплатата е до 800 лева, компенсацията да я покрива напълно, а ако е до 1 500 лева - да се допълват 80% от нея.

Индустриалните федерации на КТ „Подкрепа“ настояват и за регламентиране на мерки за справяне с кризата след прекратяване на извънредното положение. Мотивът е, че възстановяването на предприятията от индустрията ще продължи с месеци, а може би и година, защото те са почти 100% експортно ориентирани, а кризата е в цял свят.

Те предлагат облекчена процедура за финансово подпомагане за наемането на работници и служители, регистрирани като безработни, която да се прилага след отмяната на извънредното положение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ