Лекар поставял стентове на здрави пациенти. Прокуратурата започна разследване

Лекар поставял стентове на здрави пациенти. Прокуратурата започна разследване

Лекар поставял стентове на здрави пациенти. Прокуратурата започна разследване

Специализираната прокуратура се самосезира след излъчено по Нова телевизия разследване на журналиста Васил Иванов, в което лекар от държавната болница в Пазарджик бе изобличен, че източва здравната каса чрез поставяне на стентове на здрави пациенти. По този начин лекарят, д-р Петър Лазов си е осигурявал сериозни месечни приходи. По информация на екипа, направил разследването сумите са били над 50 000 лева месечно.

Поставянето на стентове е рутинна интервенция в кардиохирургията, която се прилага при хора със запушени важни кръвоносни съдове, за да се възстанови проходимостта им.

Слагането на стент на здрав човек обаче води до сериозно увреждане.

„Това е лошо. Ако примерно се отчита някаква дейност, която не е извършена, се отчита и се краде Касата, поне не се наврежда на пациента. Но когато се слага стент на здрав съд, тогава рискът е много голям и тогава директно се уврежда пациента”, обясни пред камерите на NOVA тв, един от най-изтъкнатите кардиохирурзи в България, проф. Генчо Начев, директор на Кардиологична болница „Св. Екатерина".

Има данни и за други престъпления, заявява от своя страна зам.главният прокурор Иван Гешев. Още днес ще бъде възложено на ГДБОБ спешно извършване на проверка по излъченото журналистическо разследване. Освен това ще бъдат възложени проверка и на АДФИ на НАП да започнат данъчни проверки на уличения лекар и, вероятно други замесени негови колегии. Проверка ще бъде извършена и на Изпълнителна агенция „Медицински одит””, заяви Иван Гешев.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ