НАП няма работа в здравните досиета на пациентите, възроптаха личните лекари

НАП няма работа в здравните досиета на пациентите, възроптаха личните лекари

НАП няма работа в здравните досиета на пациентите, възроптаха личните лекари

Личните лекари са категорично против НАП да има достъп до здравните досиета на пациентите. Това се посочва в становище от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, изпратено до премиера, до парламентарната комисия по здравеопазване, до министрите на финансите и на здравеопазването, до НЗОК, БЛС.

Повод за становището е Наредба Н-18 за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин.

Текстовете в наредбата, според лекарите, "многократно превишават целите на фискалния контрол" и в системата на здравеопазването могат да засегнат здравето, правата и интересите на гражданите.

В становището си от сдружението изразяват безпокойство от приравняването на лекарските им кабинети към търговските обекти.

Медицинският софтуер се използва за формиране на здравно досие, съдържащо подробна информация за здравното състояние на всеки пациент. Третирането на медицинския софтуер като Софтуер за управление на продажбите в търговски обекти по смисъла на наредбата ще предостави "чувствителни данни" на НАП, подчертават от сдружението. Лекарите отбелязват, че за НАП не е необходимо да има достъп до такава информация, за да може да осъществява функциите си по фискален контрол, особено при липса на законово уредени гаранции, отговорност и процедури за сигурността на тази информация.

От сдружението посочват още проблеми, които биха възникнали в резултат на прилагането на наредбата и допълват, че към момента няма създаден работещ механизъм за използване на лекарския софтуер в авариен режим, което би довело до невъзможност за предоставянето на медицинска помощ. В становището си те изразяват категоричното си мнение, че ако аргументите им не бъдат взети под внимание, "НАП и Министерството на финансите следва да поемат цялата отговорност за всички неблагоприятни последствия за гражданите".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ