Любов по време на пандемия

Любов по време на пандемия

Любов по време на пандемия

Tрадициите и иновациите в образованието си подават ръка, за да изградят пътя към бъдещето на следващото поколение

Веселина Радкова е учител с 40-годишна практика, а любовта ѝ към работата с деца датира още преди началото на педагогическата ѝ кариера. В гимназията в един от първите си лексикони тя пита съучениците си: “Какво мислите за съвременната педагогика?“. Още тогава има визия за промени на училищната среда и преподаването, а някои от приятелите ѝ отговарят просто с “Не знам какво е това”.

Вече 20 години Веселина реализира своята мечта като последователно прави стъпки за промяна и напредък в качеството си на основател на образователна група „Светлина“. На образователния комплекс са се доверили хиляди родители на деца от всякакви възрасти – от ясла до гимназия. И днес, когато сме изправени пред едно от най-големите предизвикателства – какво бъдеще ще подсигурим за децата си след пандемията, опитът и визията на хора като Веселина са изключително ценни. А това бъдеще принадлежи на новите поколения дигитални деца от генерациите Z и Алфа и започва от днес.

Въпросите, свързани с образованието са много. Как да приобщим учениците след затварянето на системата? Как да помогнем на родителите да износят тежестта на образованието, която в момента споделяме всички, за да запазим най-големите ценности – живота и свободата? Как да адаптираме учителите възможно най-качествено? Отговорите на тези въпроси се намират в полето на следващата генерация – деца, специалисти и среда. Щафетата в развитието на педагогиката в България поема новото поколение.

В тази динамика любовта към децата и обучението вече е споделена от дъщерята на Веселина – Магдалена, която продължава семейните традиции и стабилно ги надгражда с иновации. С устойчиви ценности тя разширява програмите за хармоничен баланс на образователната общност, които засягат както децата, така и родители и екипа на “Светлина”. Затова Магдалена залага на млад и креативен екип с висока адаптивност и гъвкавост в мисленето и действията.

Проправя се път и за включване на учители от различни точки на света в дигиталното преподаване, което отваря нова страница за оценка на човешките ресурси в частното образование. В образователна група „Светлина“ вече има създаден творчески център за иновативни дигитални продукти в помощ на родителите: edutalеnts.me. В допълнения на този подход активният и вече доста популярен блог pedagogika.bg информира родителите, запознавайки ги с огромното разнообразие от образователни подходи и възпитателно въздействие за всички възрасти с примери от България и целия свят.

И така, дори и в пандемията, любовта е двигател, стимул и благодарност. Защото в най-тежките времена именно семейството и любовта са най-устойчивият пристан за успех и щастие. Може да откриете “Светлина” на svetlina.net, както и във Facebook и в Instagram

Автор: Валентина Манолова. Текстът е публикуван в бр. 01/2021 на списание "Мениджър", който е на пазара

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ