На Сирни заговезни искаме прошка и прощаваме

На Сирни заговезни искаме прошка и прощаваме

На Сирни заговезни искаме прошка и прощаваме

Днес е Сирни заговезни. Празникът е наричан още Прошка и Поклади. Свързан е с началото на Великия пост, който предшества Великден - за последно се ядат сирене, млечни продукти и яйца.

На този ден се припомнят Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви". Затова традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си - близки и познати - за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили, припомня Дарик.

За трапезата се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Прието е да се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце.

Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде здрав през цялата година. В някои региони на страната се палят огньове привечер и се прескачат за здраве, посочва bTV.

Православната църква отбелязва Неделя Сиропустна. На този ден вечерта във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Вечерня с взаимно опрощаване.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ