Евростат: Над 1/4 от българите са били изложени на бедност през 2020-а

Евростат: Над 1/4 от българите са били изложени на бедност през 2020-а

Евростат: Над 1/4 от българите са били изложени на бедност през 2020-а

България и Румъния са страните в ЕС с най-голям дял от населението, изложен на бедност и материални лишения. Това показват данни от статистическата служба на Европейския съюз. В доклада са представени няколко констатации от по-подробната статия "Statistics Explained" за условията на живот в Европа.

През 2020 г. в ЕС е имало 75,3 милиона души, изложени на риск от бедност. 27,6 милиона души са били в тежко материално и социално положение, а 27,1 милиона души са живеели в домакинство с ниска интензивност на труда.

[[{"fid":"381995","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":2709,"width":5082,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

През 2020 г. в ЕС 96,5 милиона жители в ЕС (21,9% от населението) са били изправени пред риска от бедност или социално изключване, около 5,9 милиона (1,3% от общото население) живеят в домакинства, изпитващи едновременно и трите риска от бедност и социално изключване (риск от бедност, сериозно материално и социално лишение и домакинство с много ниска интензивност на труда).

В четири страни в ЕС повече от една четвърт от населението е било изложено на риск от бедност, показват наличните данни на Евростат за 2020 г. Това са Румъния (35,8%), България (33,6%), Гърция (27,5%) и Испания (27,0%).

За разлика от тях, най-ниските дялове на хората, изложени на риск от бедност или социално изключване, са регистрирани в Чехия (11,5%), Словакия (13,8%), Словения (14,3%), Нидерландия (15,8%) и Финландия (15,9%).

[[{"fid":"381996","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":2709,"width":4584,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новият главен секретар на МВР: Ще предложим праг до 0,5 промила зад волана
McDonald's  вдига таксите за нови франчайз ресторанти в САЩ за първи път от близо 30 г.
Ивайло Вълчев e кандидатът за кмет на София от "Има такъв народ"
bTV със светкавична позиция след номинацията на Хемикян, въвежда още мерки за безпристрастно отразяване на изборите
Почина босът на мафиотския клан Коза Ностра Матео Денаро
Lego се отказва от производството на тухлички от рециклирана пластмаса
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 25 септември до 1 октомври
Канада се извини, след като в парламента бе почетен ветеран, воювал на страната на нацистите